Négymilliárdból újulhatnak meg az egyházi épületek Salgótarjánban és térségében

A Főplébániai megújítása jelenleg is nagy erőkkel zajlik.

A Modern Városok Programnak köszönhetően az egyházi tulajdonú ingatlanok is megújulnak Salgótarjánban. Az épületek fejlesztéseire mintegy négymilliárd forintot különített el a magyar kormány. A nagy volumenű támogatásnak köszönhetően nemrég elkezdődött és nagy erőkkel zajlik a Főplébánia templom felújítása. Emellett kormányzati támogatásból újult meg az Acélgyári úton lévő rendház épülete is, melynek keretén belül energetikai korszerűsítéseket is végeztek – tudtuk meg Szabó Csabától, a KDNP salgótarjáni elnökétől.

– Óriási összeget fordít Magyarország kormánya az egyházi tulajdonú ingatlanok felújítására a városban. Mit lehet tudni az előzményekről?

– Amikor Orbán Viktor miniszterelnök úr a városunkban járt ígéretet kaptunk arra, hogy felújítják az egyházi tulajdonú ingatlanokat. A szüksèges munkálatokra reményeink szerint mintegy négymilliárd forintot különített el a kormány. 450 millió forintot a Főplébánia korszerűsítésére, és valamivel több mint 3,5 milliárd forintot az összes többi egyházi tulajdonú épület fejlesztésére. Az előbbi ingatlan felújítása jól elő volt már készítve, ezért lett külön nevesítve a többitől. Bízom benne, hogy a többi egyház ingatlanjainak a felújítása is hamarosan megkezdődhet, hiszen az általuk meghatározott munkák is nagyon időszerűek.

Szabó Csaba,a salgótarjáni KDNP elnöke.

– Milyen felújításokat végeznek el a Főplébánián, és hogy állnak a munkafolyamatok jelenleg?

– Korábbi támogatásokból már megvalósult a templom tetőszerkezetének a felújítása, az esőcsatornák cseréje, valamint a belső elektromos hálózat korszerűsítése. Most kívülről és
belülről is megújul a templom épülete. Ennek keretén belül többek között új festést kap az épület, de kicserélik a teljes padlózatot, felújításra kerülnek a bútorzatok, a műemlék jellegű berendezési tárgyak, a bejárat, a mennyezeti freskók, a sekrestye, megvalósul a víz-és szennyvízelvezetés korszerűsítése, és az ott található, nem műemlék jellegű szobrok renoválása is megtörténik. Megújulnak a nagylépcsők, a támfal és a templomkert. A munka 2019 januárjában kezdődött, a szakemberek jelenleg a bontási folyamatokat végzik,
de remélhetőleg ez év végére befejezik a felújításokat.

– Mit jelent a helyi egyházközösségnek az épület megújítása?

– Azt gondolom, hogy Salgótarján hívő lakosságának nagyon régi adósságunk már, hogy ennek a templomnak a felújítása megvalósuljon. Nagyon régi vágya ennek a közösségnek, hogy megszépüljön ez az épület, mert igencsak rossz állapotban volt. Éppen ezért nagyon örültünk neki, hogy a kormány úgy határozott, hogy erre az épületre ilyen jelentős összeget fordíthatunk. Ez a templom városunk legrégebbi egyházi épülete, és így a legrégebbi központja is Salgótarján katolikus közösségének. Éppen ezért is kiemelt jelentőséggel bír a felújítása. Emellett üzenet értéke is van a mostani korszerűsítésnek, hiszen a jövő, a modern város sem képzelhető el az egyházi hagyományok, a hit és a kereszténység értékei nélkül.

– Energetikai korszerűsítés valósult meg az Acélgyári úti templomban is. Erről mit lehet tudni?

– A Szent József templom és rendház több mint 308 millió forint kormányzati támogatásból újult meg, ami a felújítás első ütemét jelenti. Az épületegyüttest a napokban Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök is megáldotta.

A Szent József templomot és rendházat a váci megyéspüspök is megáldotta.

Az energetikai korszerűsítés során egyebek mellett megtörtént a homlokzati nyílászáró szerkezetek cseréje, korszerű hőszigetelt ajtókra és ablakokra, elvégezték a templom és a rendház akadálymentesítését, teljes épületgépészeti felújítás is készült, így teljesen új lett a vízhálózat, a világítás és a fűtési rendszer. Napelemeket is kapott az épület, mely szintén csökkenti az energiaköltségeket. Mindezeken túl megújult a pinceszint a csapadék-és szennyvíz elvezetés, valamint a garázsok is. Emellett elvégezték az épületegyüttes rézlemez tetőfedésének és lapostetős tetőszigetelésének a javítását és részleges cseréjét, a bádogos szerkezetek javításával együtt.

Energetikai korszerűsítés valósult meg az Acélgyári úti templomban.

A projekt következő ütemében tervezik felújítani az épület homlokzatát, és az udvarát is. Így új térburkolat készül, megújul a kerítés. Ezen túlmenően a templom tetejének
megújítása is szerepel a tervek között.

– A Jó Pásztor Katolikus Óvoda bővítése is igencsak indokolt már. Jól tudom, hogy erre is készültek tervek?

– Igen. Az elmúlt években több szülő szerette volna beíratni a gyermekét az óvodába, viszont az igényeiket a helyhiány miatt több esetben is el kellett utasítani. 2017-ben viszont a Váci Egyházmegye megvásárolta az óvoda melletti épületet, így lehetőség nyílik a bővítésre.

Újabb csoportszobákkal, étkezővel, illetve orvosi- és tornaszobával bővítenék a Jó Pásztor Katolikus Óvodát.

A tervek szerint a két ingatlant szeretnék egybeépíteni, újabb csoportszobákat, étkezőt, orvosi-és tornaszobát kialakítani. A cél az, hogy növekedjen az intézmény befogadó képessége és az eddig is jó színvonalú nevelés még jobb feltételek mellett történhessen.