Donald Trump: az ország megtelt, a migránsok forduljanak vissza!

Az Egyesült Államok megtelt, a migránsok forduljanak vissza! – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök pénteken az amerikai-mexikói határon.

 Az elnök pénteken délután utazott az amerikai-mexikói határ kaliforniai szakaszához, hogy megtekintse a határfal egyik épülő részét. Bár a falnál kis tábla azt jelzi, hogy ez „Trump elnök határfalának első szakasza”, az Arizona Republic című lap tudósítása szerint a falszakasz építését még azelőtt engedélyezték, hogy Donald Trumpot elnökké választották.

Trump Calexico városkánál megnézte az épülő falat, és közölte, hogy tartós és jó magas. „Igencsak nehéz felmászni rá” – mondta, majd részt vett egy kerekasztal-beszélgetésen is, amelyen határőrökkel és helyi politikusokkal a határok mentén kialakult helyzetet vitatták meg. Ott fejtette ki, hogy az ország megtelt, és a migránsok forduljanak vissza.

A rendszer csurig van, már nem tudunk titeket befogadni, legyen szó akár menedékkérelemről, akár bármi másról” – mondta. Majd így fogalmazott: “az országunk tele van, sajnálom, de nem tudunk fogadni titeket. Szóval, forduljatok vissza! Ez a helyzet”.

A kerekasztal-vitán Trump kilátásba helyezte, hogy az elkövetkező két évben csaknem négyszáz mérföldnyi (kb. 650 km) falat húznak fel a határon. Egyúttal megköszönte Mexikónak a migránsáradat megfékezése érdekében hozott eddigi intézkedéseit.