Közel harmincmillió forintból újítják fel a faluházat és a kápolnát Kozárdon

Európai Uniós pályázatnak köszönhetően korszerűsítik a Faluházat és a Kápolnát a Nógrád megyei Kozárdon. A közel harmincmillió forintból megtörténik egyebek mellett a nyílászárók cseréje, a külső homlokzati vakolás, hőszigetelés, sőt a Kápolna védőkorlátjainak felújítására is sor kerül.

A Vidékfejlesztési Program „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, energetikai korszerűsítés” VP-6-7.4.1.1-16 pályázat célja a Faluház és Kápolna külső megjelenésének és műszaki állapotának javítása, helyrehozása, valamint a környezet rendezése, használatra alkalmassá formálása. Ezen felül pedig a falukép szépítése is fontos szerepet játszik a felújításkor.

A közel harmincmillió forintos rekonstrukció során a Kápolna tetőtérében lévő kilátó védőkorlátjait is kicserélik. Az épület tetőtérébe való feljutást eddig egy fa lépcső oldotta meg, vagyis addig amíg lehetett használni, mert jelen állapotában már nem látja el feladatát, fa elemek elkorhadtak, így életveszélyessé vált. A Kápolna alatt lévő nyitott térbe nyílászárókat építenek be, és a fedett, de nyitott teraszt zárttá teszik.

A Faluház külső homlokzati kőzetgyapot hőszigetelést kap és külső homlokzati vakolást, színezést. A burkolatok cseréjén és javításán kívül egy új kondenzációs gázkazán beépítésével az épület központi fűtési rendszerét korszerűsítik a projekt keretében.