Vasúttörténeti emléktárlat és modellkiállítás nyílik Bátonyterenyén

Június 29-én 10 órakor vasúttörténeti emléktárlat és modellkiállítás nyílik Bátonyterenyén, az Ady Endre Művelődési Központban, a MÁV első vasútvonalának alapítása tiszteletére.

151 éve vásárolta meg a Magyar Állam a Magyar Északi Vasutat, mely a Pest – Hatvan – Salgótarján vasútvonal tulajdonosa volt. A vásárlást a XLI. Törvénycikk rögzítette. Ezzel a vasútvonal vásárlással 1868. július 1-én megalakult a Magyar Királyi Vasút, a MÁV.

A Pest-Salgótarján vasútvonal építését a Szent István Kőszénbánya Társulat kezdte meg 1863-ban. Az 1867-ben a forgalomnak átadott vasút 1868-ban a MÁV első vonala lett. 1871-ben adták át a Losoncig tartó szakaszt, később fokozatosan tovább építve kialakult a Budapest – Ruttka főközlekedési vasútvonal.

A 151. évforduló tiszteletére két magánszemély szervezésében – Szeberényi András és Végh Gyula – 2019. június 29-én vasúttörténeti emlékkiállítás és modellkiállítás megnyitójára kerül sor. A kiállítás három fő egységből áll:

  1. A Hatvan- Somoskőújfalu közötti vasútvonalról és állomásokról 2018-ban készített fotókkal a jelent szeretnék bemutatni. (a fotókat Kővári József, Bodrogi László és Szeberényi András készítette.)
  2. Vasúti mozdonyok, kocsik, vasúti pályák, vasútállomások és vasúti berendezések élethű modelljeivel, makettjeivel a másfél évszázados vasúti fejlődést szeretnék bemutatni az érdeklődő közönségnek. A kiállításon a bátonyterenyei Viessmann Modellgyártó Kft., valamint Szabó József bátonyterenyei egyéni vasútmodellező alkotásai láthatók.
  3. A kiállítás ideje alatt a bátonyterenyei Viessmann Modellgyártó Kft. jóvoltából a gyermekek részére modellépítő „kuckót” működtetnek, ahol az érdeklődő fiatalok, de a játékos kedvű felnőttek is egyszerűbb vasúti épületeket készíthetnek. Az elkészült alkotásokat mindenki ajándékba kapja.

A rendezvényen köszöntőt mond Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere, a tárlatot megnyitja Végh Gyula a kiállítás kurátora. Vasúttörténeti előadásával közreműködik Jakus István közlekdésmérnök hallgató.

A szervezők a fenti támogatókon túl köszönetünket szeretnénk kifejezni Bátonyterenye Város Önkormányzatának és a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft.-nek, hogy a kiállítás szervezésben mellettük álltak és mindenben segítették munkájukat.

A vasúttörténet emlékkiállítás egyébként 2019. július 26-ig látogatható.

Borítófotó: illusztráció