Negyedik alkalommal rendezik meg a palócok fesztiválját Béren

Igazi programkavalkáddal készülnek a Bérre látogatóknak szombaton. A IV. Palóc Fesztiválon a környékbeli települések különleges ételei mellett számos kulturális műsor is várja a kikapcsolódni vágyókat. A helyszínen megrendezik a II. Palócföldi Betyár Találkozót is.

Már javában zajlanak az előkészületek Béren, Virágospusztán az Andezit Hotelben, hogy június 29-én a látogatók minden igényét maximálisan ki tudják elégíteni a szervezők. Az előző évek sikerén felbuzdulva a település negyedik alkalommal rendezi meg a Palóc Fesztivált, ami a maga nemében egyedülállónak számít. – A rendezvénynek nemzetegyesítő célzata van, hiszen mint tudjuk a trianoni békediktátum kettészelte a Palócföldet. Nem titkolt szándékunk, hogy ezzel az eseménnyel újra megelevenedjenek a palóc hagyományok, a kultúra és persze az ételek. A programok 10 órától kezdődnek. A színpadon folyamatosan váltják egymást folklór műsorok ebben az évben 26 csoport szórakoztatja majd a látogatóinkat –tájékoztatta lapunkat Maczó László, Bér község polgármestere.

Színpadra lépnek többek között a romhányi férfikórus tagjai, a Regélő Fehér Táltos dobosai és persze zenés- táncos darabokkal is készülnek a fellépők. Az előadások mellett a sütés-főzés is nagy szerepet kap a fesztivál ideje alatt. Idén huszonöt település jelentkezett, hogy bemutassák a környék legismertebb, legfinomabb palóc ételeit, melyeket minden vendég megkóstolhat kóstolójegy ellenében. – Tavaly több mint 100 féle ételkülönlegességet készítettek a csapatok. Ezek főként tradíconális, vagy éppen már elfeledett és új köntösbe öltöztetett harapnivalók voltak. Bízom benne, hogy szombaton is ízlelhetünk hasonló finomságokat – részletezte a polgármester.

A helyszínen ugyanakkor megrendezik a II. Palócföldi Betyár Találkozót is, melynek kertében ostoros bemutatóval és betyár történetekkel készülnek a hagyományőrzők.

A fesztivál népszerűségét jól mutatja, hogy többek között Pomázról és Debrecenből is buszokat indítanak, hogy mindenki megtapasztalhassa a palócföldiek vendégszeretetét.

Korábbi fotó: kallo.hu