Nyugdíjasként is aktívan: kikapcsolódás, egészséges életmód, sport idős korban is

Kirándulások, sport, kulturális programok nyugdíjasként is. A munkából való kiszakadásnak is megvannak az előnyei csupán meg kell találni azt az elfoglaltságot és közösséget, amely tartalmassá teszi a hétköznapjainkat.

Sok nő életében okoz traumát a nyugdíjazás. A munkavilágából való kiszakadás, a megszokott rutin megváltozása előidézhet levertséget, kedvtelenséget és az úgynevezett „mihez kezdjek most?” érzést. A nyugdíjazás azonban nem egyenlő azzal, hogy ezentúl ne élhetnénk tartalmas, minőségi életet. A munkában eltöltött 40-50 év után igenis megérdemeljük, hogy jusson időnk olyan tevékenységekre, melyekre eddig a beosztásunk miatt nem volt lehetőségünk. A házkörüli teendők, a főzés, unokára vigyázás mellett számtalan kikapcsolódási program közül lehet válogatni. Ambus Nándorné, a Palotási Őszirózsa Nyugdíjas Klub vezetője szerint az egyik legfontosabb, hogy tartozzunk egy közösséghez, hiszen egy csoportnak elképesztő ereje van. Támogat, segít és olykor hasznos tanácsokkal is ellát. – Nem szabad hagyni, hogy csupán a hétköznapi feladatainkról szóljon az életünk. Ezért a klub tagjaival időről-időre olyan dolgokat csinálunk, amik örömet okoznak nekünk. Énekelni, táncolni, kerékpározni, kirándulni, színházba, fürdeni járunk. Emellett arra is hangsúlyt fektetünk, hogy besegítsünk a falusi rendezvények szervezésében is. Többször sütöttünk már palacsintát vagy főztünk a falunapokon. Sosem unatkozunk – fejtette ki.

Ambrus Nándorné azt is hozzátette: a sportról, a mozgásról sem kell lemondani. Több településen vannak már olyan csoportos órák, melyek kifejezetten nyugdíjas korú hölgyeknek vannak meghirdetve, kifejezetten az egészség és a fittség megőrzésére irányuló gyakorlatsorokkal.

Egy szó mint száz kedves hölgyeim! Nyugdíjasként itt az ideje annak, hogy végre mi is szórakozzunk, pihenjünk és olyan eseményekre járjunk, amelyek megnevetettnek, örömmel, boldogsággal töltenek el.