Megvannak a Magyar Falu Program első nyertesei: 182 millió forint érkezik Kelet-Nógrádba

Elérhetőek a Magyar Falu Program első pályázatainak eredményei, amelyek felhívásait február végén hirdette meg a kormány. A pályázat közösségi terek fejlesztésére és helyi identitástudat erősítésére adott lehetőséget a kistelepülések önkormányzatai, valamint egyházközösségek számára. Az első pályázati kiírások keretében 7 milliárd forintot nyertek közösségfejlesztésre egyházközösségek, a keret teljes egészében kimerült, 487 nyertes pályázóval – tudtuk meg.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő közösségi oldalán ismertette a Kelet-Nógrádi sikereket. Eszerint a helyi egyházi közösségi terek fejlesztése nyertes pályázatai között van az Béri Evangélikus Bokori Leányegyháza Egyházközség 17 millió forinttal, Héhalom községben a Római Katolikus Plébánia 22 millió forinttal, Hollókőn a Római Katolikus Egyházközség 14 millió forinttal, Lucfalván az Evangélikus Egyház 4 millió forinttal, a mátraszelei Katolikus Hivatal Plébánia 15 millió forinttal, Palotáson a Római Katolikus Egyházközség 5 millió forinttal és Sóshartyánban a Római Katolikus Plébánia 14.7 millió forinttal.

A nemzeti és helyi identitástudat erősítése Kelet-Nógrádi nyertesei: Szuha (10,6 millió forint), Rákóczibánya (15 millió forint), Kutasó (16,7 millió forint), Kozárd (7,7 millió forint), Kisbágyon (több mint 20 millió forint), és Dorogháza (20 millió forint).

Kelet-Nógrádban összességében bő 182 millió forintot fordíthatnak közösségi terek fejlesztésére valamint a nemzeti és helyi identitástudat erősítésére a most kihirdetett pályázati sikereknek köszönhetően.