Házhoz mentek a rendőrök: bűnmegelőzési napot tartottak Bujákon

Vagyonvédelmi tanácsadásra várták az érdeklődőket a rendőrök.

A Nógrád Megyei Rendőr Főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei, valamint a Pásztói Rendőrkapitányság Kállói Rendőrőrs körzeti megbízott munkatársa a község művelődési háza előtt kialakított információs ponton válaszoltak a lakosság bűnmegelőzéssel  kapcsolatos kérdéseire. A rendőrök a helyszínen ingyenes kerékpárregisztrációt biztosítottak a BikeSafe rendszerben, valamint vagyonvédelmi és áldozatvédelmi tanácsokat adtak az érdeklődőknek. A bűnmegelőzési szakemberek felhívták az időskorúak figyelmét az úgynevezett unokázós módszerrel elkövetett csalásokra jellemző részletekre és ismertették azokat a módszereket, amelyek segítik az áldozattá válás megelőzését.

Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

  • Soha ne engedjenek be idegeneket a lakásukba, bármilyen indokra hivatkoznak!
  • Ajtónyitás előtt győződjenek meg róla, hogy ki az, aki bekopogott, illetve becsengetett Önökhöz! Ha hivatal, hatóság, vagy más szervezet képviselőjének adja ki magát, kérjenek tőlük igazolványt!
  • Otthonaikban kizárólag akkor tartsanak nagyobb pénzösszeget, vagy ékszert, ha azok tárolására szolgáló biztonsági berendezéssel (rögzített biztonsági széffel) rendelkeznek! Vagyontárgyaikat tegyék biztonságos, mások által nem ismert, illetve megfelelő védelmi rendszerrel felszerelt helyre!
  • Fokozottan figyeljenek értékeikre, ha forgalmas helyen, vagy tömegben tartózkodnak!
  • Vásárlás közben, az áru válogatásakor se tegyék le táskáikat, illetve pénztárcájukat a pultra, ne hagyják a bevásárlókocsiban, vagy a kosárban!
  • Értéktárgyaikat, irataikat ne tegyék a kosár, vagy táska tetejére, illetve annak külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben vagy zárható táskában helyezzék el, melyet szorosan, testközelben tarthatnak!
  • Csak annyi készpénzt vigyen magával, amennyire feltétlenül szüksége van!
  • Amennyiben minden óvatosság ellenére bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es segélyhívók egyikén