Amatőr alkotásokkal szépült meg a salgótarjáni kórház hospice részlege

Az osztály dolgozói megtekintették a festményeket.

Amikor befejeződik az aktív daganatellenes kezelés, nincs további gyógyszer, amit az onkológián adhatnának, akkor a hospice palliatív ellátás az egyik megoldás, ahol a gyógyíthatatlan betegek utolsó életszakaszát megkönnyíthetik, a fájdalmukat csökkenthetik.

Magyarországon Polcz Alaine-nek köszönhetően 1991 óta létezik hospice ellátás. Fő feladatuk a fájdalomcsillapítás, a testi és a lelki panaszok kezelése A hospice osztályok célja, hogy minél kevésbé kórházi osztályként működjenek, hogy otthonosságot teremtsenek, az életnek ebben a nehéz szakaszában méltóságteljes, békés környezetet biztosítsanak.

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban az Onkológiai Osztály mellett 2019. évben kezdte meg működését a húsz ágyas hospice részleg. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete küldetésének érzi a rákbetegek szolgálatát. A kórház vezetésével és a szakszemélyzettel egyeztetve adományokból segítik az osztály felszereltségét, otthonosabbá tételét. Képzett önkénteseik rendszeresen felkeresik az osztály betegeit, elbeszélgetnek velük, meghallgatják őket, könnyítve nehéz életszakaszukat. Közös gondolatként fogalmazódott meg, hogy szépítsék meg az osztály folyosójának falait.

Balról: Varga Józsefné SZB elnök, Kreicsi Mária a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének Elnöke és Dr. Telekné Tőzsér Irén a kiállítás rendezője.

A szervezet amatőr képzőművész tagja, Dr. Telekné Tőzsér Irén állította össze a Kohász Képzőművészkör, a Maszat Rajzszakkör és az Art 11 Alkotó Társaskör képzőművész csoportok amatőr művészei által készített képeket.

Civil munkájukkal Albert Schweitzer szavai szerint cselekednek: „Tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is-valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted”.

Kép és szöveg: Gyurkó Péter