Ápolókat és gyógymasszőröket is képeznek a salgótarjáni kórházban

A stroke osztályon gyakorlati oktatás közben balról: Laczkó Erika főnővér, Bialkó Zoltánné gyakorlati oktatásvezető, Fekete Mercedes Lili és Oláh Barbara Boglárka harmadéves tanulók a salgótarjáni SZC Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziumból.

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház és a salgótarjáni SZC Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma, a 2018/2019 tanévben tanulószerződéssel az ápoló képzést nappali és esti munkarendjében, a csecsemő – gyermekápoló képzést és a gyógymasszőr képzést pedig esti munkarendjében oktatja.

Kérdésünkre Bialkó Zoltánné gyakorlati oktatásvezető elmondta: hogy 58 fő esti /  28 fő nappali  tanulók foglalkoztatása  történik együttműködési megállapodással, illetve tanulószerződéssel.

A gyakorlati oktatás szerződései ebben az évben már központi rendszeren keresztül kerültek kitöltésre. A gyakorlati helyekre előzetesen elkészített csoportbeosztások alapján kerültek a tanulók. Igyekeztünk kis csoportokat létrehozni a hatékonyabb munkavégzés érdekében.

A munkaidő napi 7 vagy napi 8 óra, ez a képzéstől és az életkortól valamint a gyakorlati óraszámtól függően. A nyári gyakorlat  nappali rendszerű képzés esetén június és július hónapban történik, az esti rendszerben tanuló hallgatók esetében a nyári gyakorlat zárása augusztus 20-a.

A gyakorlati képzés az alábbi osztályokon történik: asszisztálási gyakorlat – rendelő intézet szakrendelései, illetve diagnosztikai részlegek, belgyógyászati utókezelő,  idegosztály, szeptikus sebészet, általános sebészet, baleseti sebészet, belgyógyászat, gyermekosztály, baleseti sebészet és stroke osztály.

 

   Kép és szöveg: Gyurkó Péter