Tizenöt férőhelyes bölcsőde létesül Nagybárkányban

Nagybárkány Községi Önkormányzat a TOP-1.4.1-16-NG1 – A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével című kiíráson 129 994 709 forint vissza nem térítendő támogatást nyert bölcsőde létrehozására. A projekt előkészítése lezárult, hamarosan indul a kivitelezés.

A községben egy új, 15 férőhelyes bölcsődei intézmény létesül a helyi önkormányzat és a Nógrád Megyei Önkormányzati Hivatal konzorciumának megvalósításában. A beruházás során a Nagybárkány, Petőfi út 61. szám alatti ingatlanban egy foglalkoztatós bölcsőde kerül kialakításra. A hamarosan elinduló munkálatok során  megtörténik az épület akadálymentesítése,  melegítőkonyhát alakítanak ki, többcélú nagyterem létesül az épületben, mellette vizesblokk is lesz. A bölcsődei foglalkoztatóhoz fedett terasz is épül. Jelenleg 302,84 m2 az ingatlan alapterülete, amely a beruházást követően összesen 327,07 m2-es lesz.

Az épület energetikailag is megújul. Elvégzik a külső homlokzat hőszigetelését, a teljes belső és külső nyílászárók cseréjét, új tetőszerkezetet építenek. Megtörténik majd az épületgépészeti és épületvillamossági korszerűsítés is, valamint a padlóburkolatok cseréje, a falfelületek felújítása, vizesblokkok kialakítása és akadálymentes parkoló kijelölése is. A fejlesztés során napelemes rendszert telepítenek az épületre, amellyel tovább csökkenthetőek az épület költségei, így az fenntarthatóbbá válik az önkormányzat számára. Mindemellett, a környezeti szempontok érvényesítése érdekében egy 15 m3-es csapadékvízgyűjtő is kialakításra kerül, amelyben az összegyűlt vízet a wc öblítésére használják majd.

Az intézményben 3 fő foglalkoztatása fog megvalósulni, a 3 éves kor alatti gyerekek nevelése és felügyelése céljából.