Szécsény többet érdemel: interjú Varga Bélával a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjével

Varga Béla (középen) és csapata felkészült a közelgő választásra.

Varga Bélát szinte mindenki ismeri Szécsényben, mindig is aktív szervezője és támogatója volt a város életének. Kevesen ismerik úgy a település ügyeit, problémáit, mint ő. Alkalmasságát a Fidesz-KDNP bizalma is mutatja. A kormánypárt őt választotta ki Szécsény vezetésére. Mint megyei közgyűlési képviselő, a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője, a Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke pontosan ismeri a városvezetés csínját-bínját, húsz éve a Fidesz helyi vezetőjeként pedig a politikai tapasztalata és befolyása is megvan arra, hogy Szécsény számára minden támogatást és lehetőséget megszerezzen. A polgármester-jelöltet kérdeztük a terveiről.

-Már két hónap sincs az október 13-i önkormányzati választásig. Felkészült?

-Felkészültem, teljesen mértékben. Készen állok erre a feladatra, eddig is a városért dolgoztam. Tele vagyok tervekkel, erővel, lelkesedéssel, van programunk, sokan segítenek, támogatnak.

-Milyen polgármester szeretne lenni?

A legfontosabb, hogy olyan polgármester, akit nem a saját népszerűségének növelése, s nem a saját anyagi boldogulása, hanem Szécsény város és a környező térség fejlődésének elősegítése motivál.

-Kifejtené ezt bővebben? Esetleg ismertetné a választási programját?

-A választási program már elkészült, jelenleg társadalmi egyeztetése folyik. A fő kérdések részfeladataival  kapcsolatban ugyanis kikérjük majd a helyi polgárok véleményét, hiszen mindent értük, miattuk fogunk tenni, ez a program róluk szól.

-Szakirányú kérdésekben is kikérik a lakosság véleményét?

-A szécsényi választópolgárok véleményei által körvonalazódott ötleteket a megválasztásunk esetén szakpolitikusokhoz, szakemberekhez fogjuk eljuttatni. Ez az a bizonyos menedzser típusú vezetési forma, ami azt jelenti, hogy a vezető nem ért mindenhez – ilyen ember nincs is –, de pontosan tudja, hogy egy bizonyos részfeladat elvégzésére ki a legjobb szakember.

-A többes szám, gondolom, nem királyi többest akar jelenteni.

-Természetesen nem. A többes szám a teljes képviselő testületet jelenti, bármely párt által, vagy akár függetlenként is jutnak be a testületbe. A város által hozott döntések sosem lehetnek egyszemélyi döntések. Azok mögött – optimális esetben – a testület egésze áll. Abban a pillanatban ugyanis, hogy valaki bejut a képviselő testületbe, a városa felé tartozik elszámolással. A város egy nagy hajó midenkinek van hely a fedélzeten aki egy irányba fújja a vitotlát.

-Meg tudná nevezni azokat a képviselő-jelölteket, akik önhöz hasonlóan a Fidesz-KDNP által lesznek jelölve?

-A jelöltek személyéről egyelőre még korai nyilatkozni természetesen közös csapatban indulunk a KDNP-vel. A programról csak annyit, hogy nem fogunk olyat ígérni, amit később ne lehetne majd számonkérni rajtunk. Persze lesznek olyan pontok, amelyek kuriózumként fognak hatni, de ezek megvalósításához sem kell majd csoda, csupán megfelelő szervezőkészség és forrásbiztosítás.

-Megkérdezhetem, milyen a kapcsolata Stayer László polgármester úrral?

-Jó viszonyt ápolunk egymással, kiváló színész – de nem járunk össze piknikezni.

-Magánemberként ez a véleménye. És polgármester-jelöltként? Hiszen most Ön élvezi a Fidesz-KDNP támogatását, amit eddig két cikluson keresztül ő kapott meg.

-A jelölti indulásra választókerületi elnökségi szinten engem kértek fel, s nem én ajánlottam magamat Stayer László ellenében, amiről kétharmados többséggel egyértelműen szavazott a helyi Fidesz tagság. Mindamellett, hogy tisztában vagyok az elmúlt időszak pártszövetségi döntésének okaival, nem tisztem, hogy ebben a kérdésben állást foglaljak.

A kampányom sem arra fog épülni, hogy a jelenlegi polgármester úr bizalomvesztésének okait firtatom majd, ő már nem képviselheti a kormánypártokat. Ha el akar indulni a választáson, maximum „független” jelölt lehet, ami sajnos oszthatja a jobboldali szavazatokat. Vele szemben én csapatjátékos vagyok. Soha nem magamat, hanem a várost teszem az első helyre. Stayer Lászlónak volt lehetősége választani a felajánlott  jövőbeni együttműködésre. Sajnálom,hogy ezzel nem élt és fontosabb volt számára egyéni ambíciója,mint a város és a közös poitikai család érdeke! Azt pedig majd a választók minősítsék, hogy miután döntés született, megkeresték a helyi MSZP-t, de tudtommal ott sem kapott támogatást…

Engem Szécsény, valamint a szécsényi kistérség jelene és jövője érdekel. Erre kértek fel, s megválasztásom esetén is ez tölti majd be dolgos napjaimat. Szécsény többet érdemel – ez is a szlogenem, azért mert pontosan tudjuk, hogy sokkal több támogatást, lehetőséget lehet még idehozni. Egy fiatalos, a politikai kapcsolatokat is jól használó városvezetés egészen új korszakot nyithat a város életében.

-Egy fiatalos, a politikai kapcsolatokat is jól használó városvezetés egészen új korszakot nyithat a város életében – hangsúlyozta Varga Béla.

-Mi a véleménye arról, hogy a baloldal itt is közös jelöltet indít Ön ellen?

-Fontos látni, hogy valójában mi is zajlik itt: a választásokon sorozatos vesztes ellenzék a túlélésért küzd. Az MSZP elmúlás ellen a DK lenyúlná a szoci szavazókat, a Jobbik kétségek között keresi az útját és indenditását. Az ellenzéki erők leosztották egymás között a lapokat. Nem valódi összefogás van közöttük, hanem egy kirakatba tett álságos paktum. A hírek másról sem szólnak csak, hogy mindig átvágják, hátba szúrják, becsapják egymást. Szécsénynek erre már nincs se ideje, se ereje. Szécsénynek nem harcolnia és szembeállnia kell a kormánnyal, hanem szövetségben vele a fejlesztéseken, előrelépésen kell dolgozni, mert az itt élőket az segíti. Ez a kormány és a Fidesz-KDNP szövetség már bizonyított: az egyetlen alkalmas erő az ország, a települések vezetésére. Amennyiben a megosztás miatt az ellenzék kezére jutna a város, akkor lehúzhatnánk a rolót, az utolsó esélyünk is elesne.

-Az Ön személye garancia arra, hogy Szécsény fejlődni fog?

-Igen. Mindenki aki ismer, pontosan tudja, hogy én nem tűröm a tétlenséget, a helyben toporgást. Soha nem azt nem nézem, hogy mit miért nem lehet megcsinálni, hanem azt, hogy hogyan tudjuk megcsinálni. Ehhez megvan a tapsztalatom, a városvezetési, közigazgatási és politikai ismeretem, a kapcsolataim, a jó viszonyom a kormánnyal, a párttal, az országgyűlési képviselővel, a civil és szakmai szervezetekkel, és nyugodtan mondhatom a szécsényiekkel is. Nagyon sokan, velem együtt alig várják, hogy hozzá láthassunk a munkához.

-Milyen Szécsényt lát maga előtt, mi a legfőbb cél?

-„Nekünk Szécsény az első!”Egy klasz, élhető várost fogunk belől csinálni, ahol jobban érzik magukat a gyerekek, a fiatalok, a gyermekes családok, az idősek,és a vállalkozók is. Ahol támogatói környezetet érezhet mindenki, ahol több munkalehetőség lesz, jobb utak, új bölcsőde, jobb óvodák, iskolák, jobb idősellátás, ahol a fiatalok is el tudják képzelni a jövőjüket, mert ma nagy probléma az is, hogy a fiatalok elhagyják a várost.

-A családja is ilyen lelkes, mint Ön az új feladat iránt? Nem tart a támadásoktól?

-Az elmúlt időszakban a valótlan, hazug vádoskodások ellen bírósági úton is szereztem elégtételt. A támadásokat megszoktam, már nem érdekelnek, engem Szécsény jövője érdekel! A nem kormánypártiaknak nem maradt más lehetősége csak a gátlástalan, személyeskedő, lejáratni próbáló eszközök.  Én tele vagyok tervekkel, azokkal akarok foglalkozni. A családom és a barátaim tudják, hogy milyen vagyok, hogy Szécsény fontos a számomra, hiszen itt élek, sok dolog ide köt, ezért teljes szívvel támogatnak.

Kétgyermekes édesapaként azt hiszem, hogy minden gondolatom és cselekedetem mindig is a gyerekekről szól, a városvezetés is akkor lesz jó, ha a fiatalok, gyerekek jövőjét tesszük első helyre. Akkor lesz Szécsény igazán jó hely, ha mindenki érzi, hogy itt van jövője. Ahogy minden családban, nálunk is vannak problémák, drámák. A feleségem súlyos betegségen ment át, ez nem könnyű senkinek, de ha valamire megtanított az-az, hogy hinni kell és nem szabad elfecsérelni az életet, a lehetőségeket. Mindenkinek, akinek van ereje, elhivatottsága, tennie kell Szécsényért, segítenünk kell egymást közösségi, városi, illetve nemzeti szinten is.

-Záró kérdésként: Ön szerint mik a jó polgármester főbb ismérvei?

-Határozott, igazságos, erőskezű, de számon kérhető. Lokálpatriótaként legfontosabb feladatának tekinti települése, térsége fejlesztését és gyarapítását, az élhető, 21. századi, modern, mégis emberbarát és természetbarát lakókörnyezet megteremtését. A jó gazda gondosságával irányítja hivatalát: nem főnök, aki parancsol, hanem vezető, aki együtt dolgozik a hivatali alkalmazottakkal.

Hiszem és vallom, hogy amennyiben a szécsényi választópolgárok bizalmat szavaznak nekem az elkövetkezendő öt évre, Isten segítségével megfelelek majd e kívánalmaknak.