Házhoz mentek a rendőrök: bűnmegelőzési napot tartottak Bátonyterenyén és Diósjenőn

A „Házhoz megyünk!” program keretében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya és a Rétsági Rendőrkapitányság munkatársai a napokban Bátonyterenye és Diósjenő belterületén a kihelyezett információs pontokon válaszoltak az érdeklődő állampolgárok közrenddel, közbiztonsággal, illetve a prevencióval kapcsolatos kérdéseikre. A szakemberek vagyonvédelemről, a biztonságos internet használatának szabályairól, valamint a nyaralással és az utazással kapcsolatos általános bűnmegelőzési témákban adtak tájékoztatást. A bűnmegelőzési terület munkatársai az idősebb korosztály számára a trükkös lopások és az úgynevezett unokázós módszerrel elkövetett csalásokról is beszéltek.

A rendőrök 2019. augusztus 12-én Bátonyterenyén, augusztus 15-én pedig Diósjenőn hívták fel az érdeklődők figyelmét, hogy ne hagyják az autóban személyes irataikat, táskáikat, értékeiket. A parkolóban hagyott gépkocsik ajtaját minden esetben zárják be, az ablakokat húzzák fel, valamint ne feledkezzenek meg a beépített riasztóberendezések bekapcsolásáról sem.

A személy és vagyonbiztonság érdekében a szakemberek az alábbiakra hívták fel a figyelmet:

–           Amennyiben ismeretlen személyek szolgáltató, vagy valamely hivatal munkatársaként bemutatkozva szeretnének bejutni az Önhöz, úgy minden esetben kérje el tőlük a fényképes igazolványukat! Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát, mert előfordulhat, hogy a csalók ezzel a módszerrel akarnak bejutni az ingatlanába!

–           Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül, hívjon át szomszédot, ismerőst, közeli hozzátartozót! Ne hagyja egyedül, vagy felügyelet nélkül otthonában az ismeretleneket még rövid időre sem!

–           Sem a szolgáltatók, sem a hivatalok munkatársai nem kézbesítenek túlfizetésből adódó készpénzt, ilyen esetekben a többlet a következő esedékes számlákon kerül jóváírásra, illetve postai úton, vagy átutaláson kerül kifizetésre a különbözet.

–           A hivatalok alkalmazottjai sosem kérnek, és nem vesznek át készpénzt, vagy értéktárgyat az ügyfelektől! Megőrző, értékmentő szolgáltatást nem végeznek.

–           Amennyiben a házalók valamilyen szolgáltatást (felújítást, javítást, stb.) kínálnak Önnek, és szándékában áll azt igénybe venni, a szolgáltatás megrendelésekor ne adjon előleget. A szolgáltatás díját annak elvégzése után fizesse meg!