Ünnepélyes keretek között adták át a felújított községházát Szarvasgedén

A szalagátvágás ünnepélyes pillanata. Fotó: Facebook (Skuczi Nándor)

Szarvasgede önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 67 043 747 forint támogatást nyert a helyi községháza épületének energetikai korszerűsítésére. A felújítás elkészült, azt nemrég ünnepélyes keretek között fel is avatták.

Szarvasgede Nógrád megyében a Pásztói Járásban található, a Cserhát keleti részén. A Kossuth út 119. szám alatti községháza egy 1872-ben épült kúriában működik, az épület nem áll védelem alatt. Ugyanabban az ingatlanban található a Posta is, amely ingyenesen kapott helyet az önkormányzattól azért, hogy megmaradjon a településen ez a közszolgáltatás. A most elvégzett korszerűsítés az egész épületet érintette, a Posta által használt részre jutó arányosított beruházási költséget az önkormányzat, mint nem elszámolható költséget, saját forrásból finanszírozta.

A homlokzat és födém szigetelését is elvégezték a szakemberek. Fotó: Gyurkó Péter

Az épület a felújítás előtt nem felelt meg az energiatakarékosság feltételeinek: hőszigeteléssel nem rendelkezett, a fűtési rendszere és a nyílászárói elavultak voltak. Az épület fenntartása nagy energia-vesztességgel és magas költségekkel járt az önkormányzat számára.

A fejlesztés során megvalósult az épület homlokzati és födémszigetelése, a nyílászáróinak cseréje, a fűtési rendszerének teljes korszerűsítése, egy 5 kw teljesítményű napelemes rendszer telepítése, valamint az akadálymentesítés érdekében egy bejárati rámpa, valamint akadálymentes WC helyiség kialakítása.

Napelemes rendszert is telepítettek az épületre. Fotó: Gyurkó Péter

A korszerűsítéssel érintett célcsoport a közel 400 főt számláló település teljes lakossága. Az energiahatékonysági korszerűsítés révén mérséklődik az épület fenntartási költsége, valamint csökken a fajlagos energiafelhasználás, amely közvetve hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.

A projekt fő eredményei, hogy csökken az üvegházhatást okozó gázok mennyisége,  csökken a középület primerenergia-fogyasztása, a megújulóenergia-termelés