Kívül-belül megújul a mátraterenyei Szivárvány Tagóvoda

Folyamatban van a mátraterenyei Szivárvány tagóvoda külső-belső korszerűsítése. A település a TOP-3.2.1-16-NG1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című kiíráson nyert támogatást a beruházás elvégzésére még 2018-ban.

Ahogy arról Gecse László polgármester tájékoztatta lapunkat, 2017-ben nyerte meg az önkormányzat a pályázatot, amelyből a jelenleg hőtechnikailag nem megfelelő állapotú óvodaépületet korszerűsíthetik. Utólagos hőszigetelést végeznek a falakon és a homlokzaton. Az épület dél-keleti részén napelemeket szerelnek fel a homlokzatra. A sok meghibásodással működő és alkatrész utánpótlási gondokkal küzdő meglévő gázkazán elbontásra kerül, helyére kondenzációs gázkazánt telepítenek. A 30 évesnél is idősebb radiátorok helyére acéllemez radiátorokat szerelnek.

Az épületen komplett akadálymentesítést végeznek el. Energiatakarékos lámpákat helyeznek fel, akadálymentes parkolót és 5%-os rámpát építenek korláttal, kapaszkodókkal és vezetősávval. A meglévő épületgépészeti helységből akadálymentes wc-t alakítanak ki, piktogramokat és vezetősávot helyeznek el az épületben. Az óvoda befogadóképessége 50 fő lesz. A munkálatokat vállalkozó végzi, aki a feladatokat legkésőbb október 31-ig befejezi – tudtuk meg.

Támogatást nyertek az iskola felújítására is

Mátraterenye Község Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című kiírásán 148 378 710 forint támogatást nyert, amelyből a helyi iskola korszerűsítése valósul meg. A fejlesztés során Mátraterenye Község Önkormányzat iskola, tornaterem és informatikaterem épülete kerül korszerűsítésre. Kicserélik a nyílászárókat, megtörténik az épület utólagos külső oldali hőszigetelése és az épületgépészeti korszerűsítések is. Az épületben található korszerűtlen, állandó hőmérsékletű gázkazánt levegő-víz hőszivattyúra cserélik automatikával programozható fűtésszabályozással ellátva, termosztatikus radiátorszelepek beszerelésével. Az épület villamos energia fogyasztásának csökkentése érdekében hálózatra visszatápláló napelemes rendszer telepítenek majd.

A jövő évben megvalósuló projekt illeszkedik a Nemzeti Energiastratégia 2030, Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv, ill. Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazottakhoz. A beruházás hozzájárul az önkormányzatok által működtetett intézmények üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, az önkormányzati épület olcsóbb fenntartásához.