Az idősek megsegítésén és a közmunkaprogram sikeressé tételén dolgoznak Somoskőújfalban

Részlegesen átalakítják és felújítják a Naplemente Idősek Klubját.

Részlegesen átalakítják és felújítják a Naplemente Idősek Klubját Somoskőújfaluban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásából. A kivitelezés hamarosan elindulhat, az önkormányzat jelenleg költségnövekmény igényének jóváhagyására vár. Ugyanakkor a faluban megkezdődött a Belügyminisztérium 84 millió forintos támogatását felhasználva egy új üzemcsarnok létesítése, amelyben a közmunkaprogram és a helyi szociális szövetkezet keretein belül asztalos munkákat fognak végezni. Interjú Tóth László polgármesterrel.

A Nógrád megyei települések 41,3 milliárd forintos fejlesztési keretéből, amelyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program biztosít, jócskán jutott Somoskőújfaluba is. Az általános iskola és a helyi óvoda épülete is megújult ebből a forrásból, s támogatást nyert az önkormányzat az idősek klubja felújítására is. Miért nem kezdődött még el a munka?

-Mivel a kivitelezésre beérkezett legkedvezőbb árajánlat összege is jelentősen meghaladta a rendelkezésre álló pályázati támogatási összeget, ezért ez év áprilisában az önkormányzat a pályázat megvalósítása érdekében 2.410.691 forint összegű költségnövekmény igénnyel fordult a pályázat kiírójához. Kérelmünk jelenleg elbírálás alatt áll, de úgy tudom, hogy rövidesen megkapjuk az értesítést a kedvező elbírálásról, és így reményeink szerint még az idén meg tudjuk kezdeni a kivitelezést.

-Milyen korszerűsítés fog történni az idősek klubjában?

-A pályázatban a Naplemente Idősek Klubja épülete eredeti funkcióját megtartva részleges átalakításra és felújításra kerül. A beruházás célja nem csupán az esztétikai megújulás, hanem az is, hogy a tisztálkodás, pihenés feltételei biztosítottak legyenek az ellátottak számára, illetve javuljanak az akadálymentes közlekedés feltételei. Az épület energiahatékonyságát szigeteléssel és a világítás korszerűsítésével fogjuk javítani, ezek által olcsóbb lesz az intézmény fenntartása az önkormányzat számára. Az építési beruházáson túl az idősek klubja bútor- és eszközparkja is megújul, kibővül. Az épület jelenlegi állapotában részben akadálymentesített, az átalakítás során az új terasz és fürdető akadálymentesítése valósul meg. A terasz fölé új előtető épül és a teraszra nyíló régi konyhaajtót korszerű műanyag ajtóra cseréljük. Megtörténik a főépület födémszigetelése is. A főépületben átalakítjuk a fürdetőt és az étkezőből történő leválasztással kialakítunk egy pihenő szobát. A belső felújítás során a helyiségek részben új burkolatot kapnak, a nagy belmagasságú helyiségekben álmennyezetet építünk, az étkező új lambéria falburkolatot kap, valamint teljes festés készül. A projektben elkészül a pihenő épület tetőhéjazat cseréje, padlóburkolatának felújítása, a gipszkarton álmennyezete, belső festése, nyílászáró cseréje, villamos felújítása.

-Miért fontos ez a beruházás?

-Településünkön a 65 év felettiek száma évek óta meghaladja az 500 főt, közülük sokan magányosan élnek. Feladatomnak tekintem, hogy figyeljünk rájuk, segítsük őket. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a helyi idősek klubja megújult környezetben, kibővült kapacitásokkal áll majd a lakosság rendelkezésére.

-A napokban elindult a településen egy szintén nagyon jelentős fejlesztés. A Belügyminisztérium támogatásával a közmunka program keretében nagy előrelépést tesznek. Kérem, avasson be a részletekbe!

-Öt évvel ezelőtt vette kezdetét településünkön a faipari értékteremtő közfoglalkoztatás fából készült buszmegállók készítésével. Két év után a tevékenység túlnőtte a közfoglalkoztatás kereteit, ezért 2016 augusztusában a működést piaci alapokra helyezve szociális szövetkezetet alapítottunk. Kezdetben egyszerűbben előállítható termékeket készítettünk, mint például vágódeszka, kutyaház, kerti pavilon. Tudtuk, hogy rövidesen tovább kell fejlődnünk, s termékpalettánkat az egyedi bútorok és nyílászárók gyártásával bővítettük ki. Jelenleg elsősorban egyedi fa nyílászárókat és kerti építményeket gyártunk, amelyeket nemcsak helyben, hanem a környező és távolabbi településeken is értékesítünk. A helyi szociális szövetkezet varrodát is működtet, a két tevékenységben egyre magasabb számú foglalkoztatottat alkalmaz: a kezdeti 8-ról mostanra 15 fősre növekedett a szövetkezetünk, s emellett több részmunkaidős munkavállalót is foglalkoztatunk, 2020 nyarára pedig további 5 főállású dolgozó felvételét tervezzük. Az eddigi sikerekre alapozva egy az eddiginél lényegesen nagyobb üzemépület felépítésének támogatására nyújtottunk be kérelmet a Belügyminisztériumhoz. Az új üzemcsarnokra a kibővült termelés megnövekedett helyigényén túl az idén áprilisban bekövetkezett sajnálatos tűzeset miatt is szükségünk van. A 303 m2 alapterületű csarnokott még az idén szeretnénk felépíteni az egykori TSZ területének egy részén, amelyet szintén az elnyert támogatásból kíván megvásárolni az önkormányzat. Úgy gondolom, hogy az új csarnok újabb lendületet ad majd a szövetkezet már eddig is látványos ütemű fejlődésének.

-Tehát a csarnokot is a közmunkaprogram keretében elnyert támogatásból építik fel?

-Igen. A Belügyminisztérium ebben a rendkívüli helyzetben, amelyben a teljes asztalosüzemünk gépekkel, alapanyagokkal, késztermékekkel együtt gyakorlatilag megsemmisült a szomszédos ingatlantulajdonos gondatlan gazégetése miatt, a segítségünkre sietett, és az Önkormányzat által benyújtott egyéb járási start közmunka mintaprogram kérelem alapján 84 millió forint támogatást nyújtott az új üzemcsarnok felépítéséhez, amely összeg a beruházás szinte teljes költségét fedezi.

-Mit fognak az új telephelyen gyártani?

-Az önkormányzat a csarnokot átadja majd használatra a Somoskőújfalui Szociális Szövetkezetnek, amely az új üzemcsarnokban elsősorban egyedi fa nyílászárók és kerti építmények gyártását tervezi.