Ivóvízminőség-javító beruházás indul Bátonyterenyén (videóval)

A részletekről Gubán Zoltán tájékoztatta lapunkat. Fotó: Gyurkó Péter

Hozzávetőleg háromszázmillió forintból épülhet meg egy mangántalanító Nógrád megye harmadik legnagyobb városában; ezzel pedig véglegesen megoldódhatnak az ivóvíz minőségével kapcsolatos problémák – tájékoztatta a Concrete Médiát a Heves Megyei Vízmű Zrt. Bátonyterenyei Üzemegységének üzemvezetője csütörtökön.

Gubán Zoltán rámutatott: a beruházás jelenleg tervezési fázisban van, a tényleges kivitelezés egy-két éven belül várható.

Az üzemvezető hozzátette: az elavult hálózat miatt jelenleg egy évben kétszer kell átmosniuk a rendszert a magas mangántartalom és a szükséges karbantartások okán, ezért ilyenkor néhány napig zavaros a víz, de ez az egészségre nem káros.

Az elavult hálózatot jelenleg évente kétszer kell átmosni. Fotó: Gyurkó Péter

Mint mondta: az említett fejlesztésnek köszönhetően erre már a későbbiekben nem lesz szükség, illetve minden eddig tapaszt probléma is megszűnik majd, ami az ivóvizet érinti.

Egy új kutat is átadtak csütörtökön

A mai napon egy új kutat (14/A.) is átadták a Bátonyterenyei Üzemegység területén. A korábbi mintegy 60 éve épült és meghibásodott – tudtuk meg a helyszínen.

Az új kút átadásán Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere is részt vett. Fotó: Gyurkó Péter

Az új kút kapacitása egyébként 90 liter/perc, éves szinten pedig 40 ezer köbméter vizet képes adni, mely a város ellátásának tíz százalékát teszi ki.