Új köntöst kap a pásztói romkert és látványosságai

Pásztón hamarosan a megvalósítás szakaszába lép a romkertet és környezetét érintő turisztikai projekt.  Mint arról már beszámoltunk, 498,13 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat arra, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében turisztikai célú beruházást valósítson meg. A történelmi városközpontban a régészeti feltárások a befejező szakaszba léptek, hamarosan megkezdődhet a tényleges kivitelezés.

A Mátra lábánál fekvő város középkori romkertjében olyan értékek találhatók, mint az oskolamester háza, a Szent Lőrinc plébániatemplom, az egykori üveghuta, a Csohány Galéria és a múzeum. A Romkert szélén láthatók az egykori Szalai vízimalom maradványai, amely a tervezett projekt központi területe. A malom környéke új attrakciókkal bővül. A fejlesztés során rekonstruálják az egykori őrlőüzem épületét, ahol a látogatók megismerhetik majd, hogyan működött egykor ez az ipari létesítmény. Mellette szabadtéri színpadot és közösségi teret építenek.

A látogatók kényelmét új parkolók is szolgálják. A malom környezetét sétány köti majd össze a romkerttel és a múzeummal. Felújítják a közelben található néhai Rajeczky Benjámin Kossuth- és Erkel-díjas  zenetörténész, népzenekutató házát is, aki 1945-1950 között a ciszterci rend priorjaként Pásztón tevékenykedett.

A ház mellé kávéházat és ajándékboltot is építenek. Feldolgozzák az oskolamester házának a történetét is, amelyhez a látogatók korhű jelmezt ölthetnek majd magukra. A megújuló Romkert és a körülötte lévő látványosságok, illetve a szolgáltató létesítmények nemcsak a helyben lakók életkörülményeit javítják, hanem nagyban erősítik majd a város turisztikai vonzerejét is.

A projekt régészeti feltárással kezdődött, amely már a befejező stádiumba lépett. Hamarosan kezdődik a tényleges kivitelezés. A TOP-1.2.1-15-NG1-2016-00018 azonosító számú fejlesztés 2020 végére valósul meg.