26 millió forintos fejlesztés Taron: megújul az Örökzöld Óvoda

Tar község önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz azért, hogy energetikai felújítást végezhessen el a község óvodáján. A projekt 25.992.990 forint támogatásban részesült a TOP-3.2.1-16-NG1-2017-00002 azonosító számú pályázat keretében.

A korszerűsítés célja, hogy az Óvoda épületének energetikai felújítása a jövőben költséghatékony fenntartást biztosítson. A modernizálással csökken az épület és rajta keresztül a település primerenergia igénye, növekszik az energiaellátásban a megújuló energia részaránya, ebből adódóan pedig az épület károsanyag-kibocsátása és energiaköltségei csökkennek.

Az 1950-es években épült Tari Örökzöld Óvoda épülete elavult, külső hőszigetelést nem kapott, energetikai jellemzői elmaradottak, emiatt a fenntartása drága, sok károsanyagot bocsát  a környezetbe. Jelenleg egy vegyes tüzelésű kazán van az épületben, ezt a korszerűsítés során lecserélik egy faelgázosító kazánra. Megvalósul továbbá automatikával programozható fűtésszabályozás kiépítése is.

A teljesítmény és a hőigény pontatlansága miatti veszteségek csökkentése érdekében termosztatikus radiátorszelepek kerülnek beszerelésre. Megtörténik az épület utólagos külső oldali hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, az épület akadálymentesítése, valamint a villamos energia fogyasztás csökkentése érdekében napelemes rendszer telepítése is.