Három baleset is történt az elmúlt napon megyénk útjain

Egy 38 éves férfi közlekedett 2019. december 6-án 9 óra 15 perckor személygépkocsival Nógrád település belterületén, amikor egy lejtős, balra ívelő útszakaszon a járművével megcsúszott és korrigálása során a jármű visszapillantó tükrével elsodorta az útpadkán vele azonos irányba közlekedő nőt. A baleset következtében a gyalogos megsérült.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a baleset körülményeit vizsgálja.

Az elmúlt 24 órában a megye rendőrei további két anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy figyeljenek gyalogosan közlekedő embertársaikra, ők a legvédtelenebb közlekedők! Fokozott figyelemmel és körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket! Legyünk türelmesek az úttesten lassabban áthaladó gyalogosokkal, biztosítsuk biztonságos átkelésüket és várjunk, amíg a gyalogos átér az úttesten!

Legyünk óvatosak, mert a csúszós útburkolaton a gyalogosok és a kerékpárosok bizonytalanabbul közlekednek, jobban koncentrálnak a megcsúszás és az elesés elkerülésére és ez akár el is terelheti, vagy megoszthatja a figyelmüket, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, például a közeledő járművekre!

A téli időszakban kiemelten fontos a gyalogosok részéről is a láthatósági szabályok betartása, hiszen korábban sötétedik, valamint ilyenkor előszeretettel viselnek sötétebb színű ruhákat. Ez különösen veszélyes lehet olyan útszakaszon, ahol nincs közvilágítás, amely lakott területen kívül és belül egyaránt előfordulhat. Éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között, lakott területen kívül az úttesten, útpadkán, leállósávon tartózkodó gyalogosoknak fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie!

Ne menjenek át az úttesten tiltott helyen, illetve tilos jelzésen! 

 A járdáról való lelépést megelőzően győződjenek meg a járműforgalomról, az átkelés biztonságáról! 

Vegyék figyelembe, hogy nedves, csúszós aszfalton a járművezetők nem tudják hirtelen megállással a gyalogosok által előidézett veszélyt elhárítani!

A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten!

A KRESZ szabályai a gyalogosokra is vonatkoznak. Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úton anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!

… hogy mindenki hazaérjen!