Megkezdődött a kivitelezés: több mint tizenhárom milliárdból épül új onkológiai centrum Salgótarjánban

Az elmúlt időszakban már többször is beszámoltunk róla, hogy a Modern Városok Program keretében több mint 13 milliárd forintból új onkológiai centrum épül a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban. Novemberben arról adtunk hírt, hogy Becsó Zsolt országgyűlési képviselő jelenlétében aláírták a kivitelezési szerződést, a napokban pedig már meg is kezdődött a projekt tényleges megvalósítása. A beruházás során egy 3300 négyzetméteres, háromszintes tömböt alakítanak ki, megújul és bővül a sürgősségi betegellátó osztály, valamint kiépül az alap-, szak- és kórházi ellátásokat digitálisan összekötő mintaprojekt. A fejlesztés során emellett beszerzik a legmodernebb sugárterápiás eszközöket illetve egy száznégy férőhelyes parkolót is létesítenek.

„A kórház komplex fejlesztése” projekt kapcsán megvalósuló új onkológiai tömb épülete tényleges kivitelezési tevékenységeit csütörtökön az intézményben tekintették át. Az eseményt Dr. Bercsényi Lajos főigazgató főorvos nyitotta meg.

Meleg szavakkal üdvözölte a jelenlévőket, majd röviden összefoglalta a kórház vezetése és a projekt menedzsmentje által, a tervek tényleges megvalósulásáért, az elmúlt másfél évben tett erőfeszítéseket.

Külön megköszönte minden közreműködőnek az előkészítés területén folytatott tevékenységét, mert csak így, közös akarattal sierült elérni, hogy – az egyre mostohább időjárási körülmények ellenére – kezdetét vehette a kivitelezés.

A következőkben, a projekt menedzsmentje tájékoztatta a megjelenteket a közeljövőben tervezett munkálatokról. Mint elhangzott, az első tevékenységek közé tartozik majd a kivitelezést gátló közművek kiváltása, a felvonulási terület nehéz munkagépekkel történő megközelítésének biztosítása. Fontos probléma a parkolás kérdése, aminek megoldására a kórház és Salgótarján Megyei Jogú Város közösen terjeszt elő javaslatokat.

Ugyanakkor kérésként hangzott el a betegek- és a munkatársak folyamatos tájékoztatása. A kórház vezetése és a projekt menedzsmentje válaszában jelezte, hogy a honlapon (www.szlmk.hu), illetőleg a kórház „legforgalmasabb” pontjaira kihelyezendő rendszeres tájékoztatás alapján lesz követhető a kivitelezés állása, a várható munkálatok által érintett, illetőleg lezárt területek. A kórház vezetése ezúton is szíves elnézést kért, az építkezés kapcsán fellépő esetleges kellemetlenségekért.

A következőkben Dr. Laczkó Tamás orvosigazgató szakmailag tekintette át a fejlesztéssel érintett területeket.

-Nem lesz egyszerű a feladat – mondta, de a beruházás befejeztével olyan épület- és eszközállománnyal rendelkezik majd a kórház, amely nem csak a régiós, hanem az érintett orvosszakmai területeken, országos szinten is a legkorszerűbb.

A tájékoztató végén a kórház vezetése a következő év feladataihoz hatékony erőgyűjtést, türelmet, valamint békés és boldog ünnepeket kívánt a megjelenteknek.

A rendezvény hivatalos része pezsgős koccintással zárult. A közelgő ünnepek szellemiségét is magában hordozó tájékoztató résztvevői jó hangulatú állófogadáson beszélhették meg az aktuális problémákat, tehették fel – közvetlenül is az érintetteknek ‑ kérdéseiket.

Fotók:Gyurkó Péter