Színvonalas műsorral ünnepelték a magyar kultúra napját Bátonyterenyén

A magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük, emlékezve arra, hogy 1823-ban Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A jeles nap alkalmából nemcsak határainkon belül, hanem azokon túl is tartanak rendezvényeket. Megyénkben is bőven voltak programok, színházi premier, képzőművészeti kiállítás és trianoni emlékest is szerepelt a repertoárban.

Bátonyterenyei Város Önkormányzata az Ady Endre Művelődési Központban tartotta meg ünnepségét. Az esemény kezdetén a Bányász Nyugdíjas Nőklub tagjai (Bőhm Gyuláné és Galamb Elemérné) szavalták el a Himnuszt, ezután Szedlák Imre, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mondott köszöntő beszédet.

A folytatásban a Cicege Énekegyüttes és kíséretének műsorát hallhatták az érdeklődők, ezt követően újabb szavalat következett immáron Kovács Imrénétől, majd Nagy-Majdon József polgármester megnyitotta Gyurkó Péter fotóriporter kiállítását, melyet aztán közösen meg is tekintettek a résztvevőkkel az intézmény Iványi Ödön galériájában. A tárlatot -melyben többnyire nógrádi események képei láthatóak egészen február végéig lehet megnézni.

 Több mint 30 éve emlékezünk meg erről a jeles napról

A magyar kultúra napja megtartásának gondolatát ifjabb Fasang Árpád zongoraművész vetette föl 1985-ben. Szavai szerint „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is.” A Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december 29-én határozott a magyar kultúra napjának megtartásáról, megemlékezések először 1989 januárjában voltak.

Fotók: Gyurkó Péter