Nógrádi iskolákban figyelmeztetnek az internet veszélyeire a rendőrök

A rendőrök egy hét alatt több Nógrád megyei iskolában látták el tanácsokkal a diákokat a biztonságos internethasználat érdekében.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya, valamint a rendőrkapitányságok munkatársai a napokban több megyei általános és középiskolába látogattak el. A rendőrök az internet veszélyeiről és a biztonságos internethasználat szabályairól beszéltek a diákoknak, és felhívták a gyerekek figyelmét a kártékony alkalmazásokra.

A pedagógusoknak és a szülőknek tartott előadásokon az online világban elkövetett csalások és egyéb bűncselekmények veszélyeiről, azok gyors felismeréséről hallhattak tanácsokat a résztvevők.

A bűnmegelőzési szakemberek a multimédiás előadások alkalmával az internetes zaklatásról, az online zsarolásról és bántalmazásról szóló kisfilmeket is bemutatták a gyerekeknek, amelyeket közösen megbeszéltek. A diákok az ilyen helyzetekben követendő helyes magatartást, és a segítségkérés szabályait is elsajátíthatták.

Javaslataink szülők számára:

– Ha lehetőség van rá, közösen fedezzék fel az internetet, beszéljenek az online oldalak és a közösségi média veszélyeiről gyermekeikkel.

– Ha szükséges telepítsenek internetes gyermekvédelmi szűrőszoftvert a számítógépekre, tabletekre és telefonokra.

Az online veszélyek elkerülése érdekében a szakemberek az alábbi tanácsokra hívták fel a diákok figyelmét:

– Ne adjuk meg senkinek felhasználói nevünket és jelszavunkat!

– Csoportosítsuk ismerőseinket, ezáltal korlátozhatjuk, hogy ki mit láthat!

– Egyéb oldalra, vagy alkalmazásba közösségi profillal történő bejelentkezés során ellenőrizzük, hogy az oldal, vagy alkalmazás milyen személyes adatainkhoz fér hozzá!

– Más által is használt számítógépen – ha befejeztük az internet használatát – minden esetben jelentkezzünk ki a közösségi oldalról, levelezésből! A böngésző bezárása nem elegendő.