Több hektáron égett a nádas Bátonyterenyén, a tűz a lakóházakat is veszélyeztette

Fotó: Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az elmúlt napokhoz hasonlóan továbbra is a száraz fű és nádas tüzek adják a legtöbb munkát a tűzoltóknak, de szén-monoxid érzékelő jelzése és egy telephelyen történt gyújtogatás gyanúja miatt is riasztották az egységeket.

Kedden délután ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű és a nádas Bátonyterenyén, a Köztársaság úton. Három hektáron lángolt a száraz fű és a bozótos Sóshartyánban, a Béke út mentén, később ezer négyzetméteren égett Acsán, a Dankó úton, míg Cserhátsurány és Herencsény között az út mellett foltokban egy hektáron volt tűz. Fél hektáron ugyancsak foltokban kapott lángra a száraz fű, a bozótos és az összehordott szemét Hugyagon, a Kossuth úton. Két és fél hektáron fogott tüzet a nádas kedden este Bátonyterenyén, az Ady és Rákóczi úti kertek végénél, a tűz a közeli lakóházakat is veszélyeztette. Ugyancsak száraz fű égett tizenkét hektáron Nógrádmegyerben, a Jókai utcában, majd később Mohorán, a Petőfi utcában ötven négyzetméteren

A tüzeket a bátonyterenyei, a salgótarjáni, a berceli, a balassagyarmati és a szécsényi hivatásos tűzoltók, és velük együtt Bátonyterenyén az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Nógrádmegyerben pedig a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei fékezték meg kézi szerszámokkal, puttonyfecskendőkkel és vízsugárral. Nógrádmegyerben öt civil is segítette a tűzoltást.

Bejelzett a szén-monoxid érzékelő kedden este Szécsénkén, egy Rákóczi úti családi ház hálószobájában. A házban csak ebben a helyiségben üzemelt fűtőberendezés, egy gázkonvektor és egy cserépkályha. A berceli hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, de nem mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét. A lakók rosszullétre nem panaszkodtak. A mérések alapján valószínűleg az érzékelő hibásodhatott meg, ezért az egység kikapcsoltatta a fűtőberendezéseket, és felhívta a lakók figyelmét, hogy éjszaka ne használják azokat, majd másnap szakemberrel vizsgáltassák meg.

Harminc, egyenként tíz méteres fa villanyoszlop égett kedden este Bátonyterenyén, a Zrínyi úton egy telephelyen. A város hivatásos tűzoltói és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei gyorsbeavatkozó sugárral oltották el a tüzet. Mivel felmerült a bűncselekmény gyanúja, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezésének körülményeit.