Továbbra sem tudni koronavírus-fertőzöttről Magyarországon

Nem tud a kormány koronavírus-fertőzöttről Magyarországon – ezt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

Bár a vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy el tudjuk kerülni, hogy a koronavírus Magyarországot is érintse, pillanatnyilag koronavírusos megbetegedésről hazánkban nem tudunk – fogalmazott Gulyás Gergely.

Az európai helyzet lényegesen rosszabb, világszerte pedig már 41 országban 80 ezerre nőtt a fertőzöttek száma. Eddig 2262 halálos áldozatot követelt a koronavírus. Európában már tizenketten hunytak el a betegségben, közülük tizenegyen Olaszországban – folytatta.

Kitért arra is, hogy jelenleg két magyar koronavírusos betegről tudni, egyiküket Bécsben helyezték karanténba, míg a másik beteget, a Diamond Princess óceánjáró hajó egyik dolgozóját Japánban.

A magyar eljárásrend szigorúbb és határozottabb az európainál

A koronavírussal kapcsolatos magyar eljárásrend kicsit szigorúbb és határozottabb, mint ami általában Európában jellemző – mondta Kásler Miklós a sajtótájékoztatón.

Közölte: kedden történt meg a vírussal kapcsolatos magyar eljárásrend harmadik variációjának közzététele, amelyet minden családorvos megkapott. Ez arról tájékoztat, hogyan kell felmérni a betegséget, gyanú esetén kit kell értesíteni, illetve hogyan kell továbbküldeni a beteget – tette hozzá.

A miniszter szerint a mindenkori helyzetnek megfelelő az eljárásrend, ami „kicsit határozottabb és szigorúbb, mint ami általában Európában történik”. Ennek a következménye – fejtette ki – hogy ha valaki fertőzött területről jön, és jelentős az esélye, hogy találkozhatott a vírussal, akkor karantént rendelnek el, de ha a gyanú esélye lényegesen kisebb, akkor csak megfigyelés alatt tartják az érintetteket.

Kásler Miklós szerint az intézkedések mögött az a megfontolás áll, hogy ne reagálják túl a pillanatnyi eseményeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének fel a lehető legrosszabb variációra.

Forrás: M1/MTI