Operatív törzs: nincs ok a pánikra és az élelmiszer-felhalmozásra (videóval)

Magyarországon továbbra sincs koronavírus-megbetegedés, a járvány megelőzéséhez azonban együttműködés és közös felelősségvállalás szükséges – mondta el az operatív törzs szóvivője, Láng-Bognár Kinga a szervezet rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A tájékoztatón Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára közölte: az ITM kapcsolatban áll a kereskedelmi szakmai szervezetekkel és folyamatosan tájékozódik az élelmiszer-ellátás aktuális és várható helyzetéről.

Elmondta, a kereskedelmi szervezetek képviselővel folytatott egyeztetések során azt az információt kapták, hogy folyamatos az ellátás a kereskedelmi szektorban, és megfelelő tartalékokkal rendelkeznek a nagyobb üzletláncok.

A nagyobb kereskedelmi egységek is érzik a megnövekedett keresletet bizonyos termékek iránt, de a jelenség lokális. Egy-egy üzletlánc esetében eltérő nagyságú és összetételű készletek vannak, de összességében elmondható, hogy ha egy adott márkájú termék el is fogy, akkor egy másik hasonló márka rendelkezésre áll – emelte ki.

A kereskedelmi láncok többsége hazai beszállítóval áll kapcsolatban

Schanda Tamás szerint az is megnyugtató, hogy a kereskedelmi láncok többsége hazai beszállítóval áll kapcsolatban, így jelentős mennyiségben állnak rendelkezésre készletek, és ezekből képesek kielégíteni az igényeket a forgalmasabb időszakokban is. A külföldön tapasztalható termelésleállás és visszaesés tehát nincs számottevő hatással a hazai ellátásbiztonságra – hangsúlyozta.

Összehasonlításként elmondta, ez a mostani felvásárlási láz nem nagyobb, mint egy karácsonyi időszakban megszokott, és a boltok fel vannak készülve a húsvéti rohamra is. Schanda Tamás közölte azt is, a kiskereskedelmi láncok képviselőivel hétfőn egyeztetnek, és ha újabb információk merülnek fel e téren, akkor arról tájékoztatják a sajtót és a közvéleményt.

Schanda Tamás kitért arra is, hogy a jövőben versenyhivatali eszközökkel lépnek fel a koronavírus-járványt kihasználó, rossz szándékú piaci szereplőkkel szemben. A fogyasztóvédelem megkezdte a tartós élelmiszerek és a kézfertőtlenítők árának vizsgálatát, hogy kiszűrjék a későbbi tisztességtelen piaci gyakorlatot – tette hozzá.

Utóbbival kapcsolatban elmondta, a kézfertőtlenítők esetében nemcsak az árat, hanem azok hatékonyságát is vizsgálni fogják laboratóriumi eszközökkel. Ha ez a vizsgálat megállapítja, hogy az adott termékben nincs benne a termékcímkén feltüntetett hatóanyag-mennyiség, akkor haladéktalanul intézkednek.

„Elfogadhatatlan, hogy valaki a koronavírus miatti aggodalmakon és megtett intézkedéseken akar nyerészkedni” – jelentette ki Schanda Tamás. Egyben jelezte, kivizsgálják azt az értékesítőt is, aki az eredeti ár tizenötszöröséért kínál maszkot az interneten.

Magyarországon továbbra sincs igazolt koronavírus-fertőzött

Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője elmondta, hogy Magyarországon továbbra sincs igazolt koronavírus-fertőzött.

Arról tájékoztatott, hogy péntek reggel a Bv. Holding Kft. 300 ezer szájmaszkot átadott a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó Hungaropharma cégnek. Közölte azt is, a kormány azt a döntést hozta, hogy minden eszközt és forrást az operatív törzs rendelkezésére bocsát.

Az aktuális statisztikai adatokat ismertetve elmondta, világszerte 83 389 ember fertőzött meg, közülük Európában 816-an. A betegséggel összefüggő halálesetek száma globálisan 2858, Európában 19-en haltak bele a fertőzésbe. A betegségből felépültek száma 36 569, Európában 84.

Tizennyolcan vannak karanténban

Magyarországon 18-an vannak karanténban, és 62 koronagyanús mintát vizsgáltak meg laboratóriumban. A közúti ellenőrzések során 383 embert vizsgáltak, a reptéren pedig 4247-et. A Kínából közvetlenül vagy átszállással Magyarországra érkezők száma 1634 volt. A hazájukba visszatérni nem tudó vagy akaró kínai állampolgárok száma 134.

A két zöldszámra pénteken 163 hívás érkezett, a koronavírussal kapcsolatban létrehozott e-mail-címre pedig 479 levél érkezett, amelyből 417-et megválaszoltak. Láng-Bognár Kinga beszámolt egy gyömrői esetről. A koronavírus-fertőzés gyanújával kórházba szállított nő láztalan, az esetdefiníciónak nem felel meg, de kivizsgálják.

A szóvivő az önkormányzatokat arra kérte, kérdéseikkel ők is forduljanak az operatív törzshöz. A sajtótájékoztató után a szóvivő újságíróknak elmondta, tudomása szerint több, koronagyanúval összefüggő orvosi vizsgálat van folyamatban, de eddig egyik esetben sem igazolódott a gyanú.

Azzal kapcsolatban, hogy egy munkavállaló – ha fertőzött területen járt, de nem beteg – milyen jogcímen maradhat otthon, Láng-Bognár Kinga azt mondta, azt kérik a munkáltatóktól, hogy ebben legyenek partnerek, akár úgy is, hogy engedélyezik az otthoni munkavégzést.

Forrás: M1/MTI