Koronavírus: mindenkinek ingyen ad szájmaszkot a szécsényi önkormányzat

Nagykanizsa, 2020. március 18. Védõmaszkokat gyártanak a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. nagykanizsai varrodájában 2020. március 18-án. A védõmaszkok speciális szûrõvel nem rendelkeznek, de kétrétegû orvosi szövetbõl készülnek, 90 Celsius-fokon moshatók és fertõtleníthetõk. Az elsõ tízezer darabot a helyi önkormányzat rendelte meg saját intézményei számára. MTI/Varga György

Szécsényben a következő napokban minden lakos szájmaszkot kap – erről a Nógrád megyei város polgármestere adott tájékoztatást. Az önkormányzat honlapján Stayer László (független) közölte: megrendelt 6000 darab többször használható, mosható szájmaszkot a szécsényi varrodától.

Ezeket várhatóan a jövő héten osztják ki, és mindenki számára jut egy-egy darab, a legkisebbektől a legidősebbekig. Kitért arra, hogy óriási a megrendelési igény, ezért a varroda szívesen fogad bérmunkára jelentkezőket.

Balassagyarmaton az önkormányzat és az egyházi közösségek összefogva, közösen dolgoznak az idősek, betegek és karanténba helyezettek szükséges ellátásában – közölte Csach Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester. A városháza közösségi oldalán ismertette: az egyházakkal a szerdai, első konzultáción egyeztettek.

A polgármester döntése értelmében, ha a bezárt intézmények önkormányzati dolgozói önkéntes munkát vállalnak, akkor ezt foglalkoztatásként számolják el, tehát az érintettek sem szabadságra, sem fizetés nélküli szabadságra nem kényszerülnek elhúzódó védekezési időszak idején sem.

Bátonyterenyén a városi szociális és gyermekjóléti központtól telefonon vagy e-mailen kérhetnek segítséget azok, akiknek nincsenek hozzátartozóik. A segítségnyújtás elsősorban a bevásárlásra és gyógyszerkiváltásra, illetve az alapvető létszükségletek kielégítésére korlátozódik. Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP), Bátonyterenye vezetője közösségi oldalán azt írta, hogy az ez évre szervezett minden önkormányzati rendezvényt lemondanak és az azokra félretett összeget a járvány elleni védekezésre fordítják. A településen az önkormányzat telefonszáma 0-24 órában hívható információs vonalként.

Pásztón szünetel a nappali ellátás az idősek klubjában, a szociális étkeztetés továbbra is biztosított, a szociális krízisügyelet telefonszáma pedig folyamatosan elérhető.