Két új fertőzött van Balassagyarmaton, 12-en kerültek házi karanténba

Fotó: illusztráció

– Hétfőn egy új koronavírusos beteg érkezett a balassagyarmati kórház fertőző osztályára. Egy fő szintén újonnan igazolt pozitív fertőzöttet enyhe tünetekkel házi karanténban kezelnek. Mindegyik beteg állapota stabil – közölte Facebook oldalán Csach Gábor, a város polgármestere.

A polgármester tegnapi közleménye:

“Tisztelt Balassagyarmatiak!

– Mai napon 1 új koronavírusos beteg érkezett a fertőző osztályra. Egy fő szintén újonnan igazolt pozitív fertőzöttet enyhe tünetekkel házi karanténban kezelnek. A karanténban gyógyuló beteg és családjának ellátásáról az önkormányzat gondoskodik. Mindegyik beteg állapota stabil.

– Mai napon közvetlen kontaktus miatt 11 új személyt helyezett a Tisztiorvos házi karanténra a városban. Kérem őket, amennyiben ellátásukról a családtagok, ismerősök gondoskodni nem tudnak, hívják az önkormányzatot a 35/505921 vagy 505961-es telefonszámon.

– Az ország minden kórházában a kormány döntése értelmében a Belügyminisztérium állományából kinevezték a kórházparancsnokokat. Mai napon Fábián Bertold rendőr alezredes úr átvette új szolgálati helyét a városi kórházunkban. A kórházparancsnokok feladata, hogy az orvosi gyógyítás legmagasabb szintű biztosítása érdekében gondoskodjanak a készletgazdálkodásról, az irányító szervek közti közvetlen kommunikációról és az objektumvédelemről.

– Konzultálva dr. Szabó Géza főigazgató és dr. Tóth Judit orvosigazgatóval mai napon úgy döntöttem, hogy a városi kórházunk által (a Heim Pál kórház szakmai javaslatára) igényelt, a jelenlegi koronavírus ellátást tovább javító és a dolgozó személyzet biztonságát segítő eszközökből a város önkormányzata vásárol 4 db mobil germicid lámpát, 3 db speciális levegőfertőtlenítő gépet és 2 db cipőfóliázó gépet a hozzávaló 20 db fóliacsomaggal 3,7 millió forint értékben. A kórháznak szüksége lenne további 4 db germicid lámpára, 3 levegőfertőtlenítőre és 1 cipőfóliázó gépre. A kórházat segítő Egészséges Palócországért Alapítvány a MKB Bank 10300002-10667776-49020014 számlaszámon várja az ilyen célú felajánlásokat négy megye polgárainak gyógyítása érdekében. Ezt külön posztban is hirdetjük majd.

– Az Országos Vérellátó Szolgálat április 3-án 13-15h és április 9-én 16-18 óra között tart véradást Balassagyarmaton a Rendelőintézetben (Szontagh u. 2.) a volt Családsegítő Szolgálat földszinti irodáiban.

– Az önkormányzatnál már lehet jelezni a Posta által biztosított házhoz menő csekkbefizetésekre a 35/505921 vagy 505961-es számon. A felvett igényeket a Posta munkaszervezése szerint 14-15h között lehet rendezni a házhoz menő mobilpostán. Természetesen az ezt igénylő polgároknak szintén vállalniuk kell az otthon tartózkodást.

– Mai napon újabb 1000 db orvosi maszkot és fertőtlenítő szert adtunk háziorvosainknak, pékségeknek és a Rendőrkapitányságnak.

– Mai napon is rendben ment az élelmiszer, meleg ebéd kiszállítás. Továbbra is várjuk azon 70 évnél idősebb, vagy krónikus betegségben szenvedő ill. házi karanténba helyezett ellátásra való jelentkezését, aki vállalja, hogy a házhoz menő élelmiszer, meleg étel és gyógyszer vagy postai csekk szolgáltatásért cserébe otthon marad, hívják a 35/505921 vagy 505961-es telefonszámot, vagy írjanak az ellatas@balassagyarmat.hu emailre.

– A szakminiszter döntése alapján az idei óvodabeiratkozási időpontok előbb lesznek, mint a szokott május eleje. A szülőknek gyermekeiket idén április 17-ig kell beíratniuk az óvodákba. Erről részletes tájékoztatót nyújtunk holnap, csatolva a nyomtatványokat, melyeket elektronikus úton vagy a Városháza előterében kijelölt dobozba lehet eljuttatni.

– Mai napon levelet írtam a Volán, vagyis mai nevén a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ
Nógrád megyei forgalmi üzemvezetőségének vezetőjéhez
annak érdekében, hogy az egészségügyi dolgozók ingyenes utazási kedvezményén túl biztosítsanak utazási kedvezményt az ingázó szociális dolgozóknak is. A szociális intézményekben élők különösen veszélyeztettek a járvány idején, az őket ellátó személyzet fizikai és lelki leterheltsége hasonló az egészségügyben dolgozókéhoz. Jeleztem, hogy az önkormányzat ennek érdekében hajlandó forrást áldozni arra, hogy a dolgozóknak ne kelljen fizetniük a menetjegyekért és bérletekért.

– Mai napon Balla Mihály országgyűlési képviselő úrral közös levelet írtunk a Külügyminisztériumnak annak érdekében, hogy a Balassagyarmat-Szlovákgyarmat határátkelőn legalább a gyalogos és kerékpáros határforgalmat a 30km-es sávban ingázók számára nyissák újra. Nagy szüksége van rá több tucat Tótgyarmaton lakó, de magyar állampolgár gyarmatinak és a több száz környékbeli üzemekben, intézményekben vagy a kórházban dolgozó polgárnak, akik kénytelenek Parassa felé nem ritkán 60-70 km kerülőre.

Vigyázzon mindenki magára, és aki teheti maradjon otthon.
Jó éjszakát!

Csach Gábor polgármester”