Koronavírus: újabb intézkedéseket szorgalmaz a salgótarjáni Fidesz-KDNP

Fenyvesi Gábor frakciószóvivő egy korábbi sajtótájékoztatón. Fotó: Gyurkó Péter

Hétfőn újabb járványhelyzettel kapcsolatos javaslatokat juttatott el Salgótarján polgármesterének a helyi Fidesz-KDNP frakció, melyet változtatás nélkül közlünk:

Tisztelt Fekete Zsolt polgármester Úr!

A mai találkozó után még jobban meggyőződésünkké vált, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a polgármesternek a kommunikációra. Általában javasoljuk, hogy ha valamit nem tudnak elintézni, akkor ne szégyelljenek segítséget kérni másoktól, vagy akár közvetlenül az emberektől. A Fidesz-KDNP frakció nevében a veszélyhelyzet idejére a következő javaslatokat tesszük.

Kérjük ezek megfontolását és bevezetését! Örülünk, hogy előző levelünkre a közterületek fertőtlenítése megkezdődött, kérjük, ennek intenzitását növeljék. Az ingyenes parkolással kapcsolatos vitánkat a kormány feloldotta, így ez megoldódott.

1. Védőfelszerelés azoknak, akik értünk dolgoznak

A továbbiakban is kérjük, az önkormányzati alapellátáshoz tartozó egészségügyi dolgozók (háziorvosok, a még rendelő fogorvosok, védőnők, asszisztensek), valamint a szociális ellátásban a veszélyhelyzet alatt is dolgozó önkormányzati alkalmazottak ellátását megfelelő védőfelszereléssel (maszkok, kesztyűk, védőruházat ahol kell, fertőtlenítők stb.).

2. Mosható szájmaszk és tájékoztató minden háztartásba

A továbbiakban is javasoljuk, hogy a Székesfehérvári példát alapul véve, az önkormányzat lezárt borítékban egy politikamentes tájékoztatót (a koronavírus járványról és a megelőzésről) és egy darab mosható szájmaszkot juttasson el minden salgótarjáni háztartásba. Ez lassan már minden megyei településen megtörtént.

3. Átlátható adományozás, támogatás

Salgótarján honlapján legyen nyilvános, naprakész és követhető, hogy az önkormányzat a veszélyhelyzet ideje alatt mit és kiknek oszt szét adományozás, támogatás céljából és annak mennyi a költsége. Legyen nyilvános, hogy ezeket az önkormányzat milyen forrásból biztosítja és a védekezés költsége hol tart aktuálisan. Szeretnénk, ha mindenki értené, hogy a rászoruló emberek támogatása nem a politikai kampány része lenne.
Ezt kiegészítjük azzal, hogy tegye közzé, hogy a
gépjárműadón keresztül Salgótarján hány forinttal támogatja a járványvédelmi kiadásokra létrejött pénzügyi alapot.

4. Gazdaságélénkítő csomag

Elengedhetetlen a városunkban működő gazdasági társaságok támogatása, hogy a veszélyhelyzet után mielőbb talpra tudjanak állni. Ezért javasoljuk, hogy az önök által megemelt építményadót csökkentsék vissza az eredeti szintjére. Javasoljuk, hogy az erre az évre tervezett új hiteleket ne vegye fel az önkormányzat. Ezen hitelekre kalkulált, évenkénti törlesztőrészletek összegét pedig rendezzék egy elkülönített alapba és erre a keretre dolgozzanak ki egy ciklusra vonatkozó helyi gazdaságfejlesztési
stratégiát
.

5. Kárfelmérés, tervezés

Kérjük, tekintsék át, végezzenek kutatásokat, hogy Salgótarjánban mely ágazatokat milyen mértékben érinti a vírusjárvány okozta gazdasági lassulás. Ezekre az ágazatokra külön-külön támogatási tervet kell készíteni. Tervezni kell továbbá, hogy a következő Európai Uniós programozási ciklusban milyen pályázatok támogatnák ezeket a szektorokat. Ezt a tervezést nem lehet halogatni. Reméljük, javaslatainkkal is hozzájárulunk a hatékonyabb védekezéshez!

Salgótarján, 2020. április 6.
Fidesz-KDNP frakció