Medveveszély miatt nem javasolják az erdőbe járást Nógrád megyében

Fotó: illusztráció

Nógrád megyében az elmúlt napokban több településen is láttak barnamedvét, ezért a Bükki Nemzeti Park igazgatósága óvatosságra int mindenkit.

Csütörtökön a Gortva Birtok Facebook oldalán tett közzé olyan fotókat, amelyen két medvebocs látható, szerdán pedig egy medvetámadás miatt elpusztult szarvas teteméről posztoltak ki fotókat, a felvételeket ide kattintva tudják megtekinteni.

Nemrég Pásztó polgármestere is posztolt arról, hogy medvék lehetnek a közeli erdőkben. Farkas Attila a következőket írta:

„Sajnos több forrásból megerősítették, hogy nagy valószínűséggel medvék találhatók Pásztó, Hasznos, Mátrakeresztes melletti erdők területén illetve egy másik család Ecseg és Buják térségében.

A vírus miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt amúgy is tilos túrázni a külterületeken is, az újabb veszélyforrás miatt duplán kérem, hogy mindenki maradjon otthon ! Csak élelmiszer-és gyógyszervásárlás illetve idős emberek ellátásának segítése céljából hagyják csak el lakhelyüket!”

Jól érzi magát nálunk

Hazánkban halálos medvetámadásra az utóbbi mintegy 150-200 évben nem volt példa. Az észlelések azonban közel egy évtizede megszaporodtak, ennek oka elsősorban a faj szlovákiai állományának erősödése, az ottani élőhelyek átalakulása, az optimális élőhelyek kiterjedésének jelentős csökkenése – mondta el korábban Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense. Véleménye szerint a barna medve hazai megjelenésében nincs semmi meglepő, hiszen az élőhelyi adottságok mifelénk is optimálisak a számára. Ettől függetlenül az a szerencsés, ha az állat a természetes élőhelyén marad, hiszen ott éri a legkevesebb zavaró hatás – szögezte le.

Az állat állandó megtelepedésére alkalmas hazai élőhelyek jellemzően a Börzsöny, a Mátra, a Bükk, ezek között a faj terjeszkedését szolgáló zöld folyosók is a medvék rendelkezésére állnak. A hazai szakértők 2014 után jutottak arra a megállapításra, hogy az európai barna medve Nógrád északi részén, illetve a Heves megyével szomszédos területeken megtelepedett, nem csak kóborló egyedek jelennek meg alkalmanként Szlovákia felől.

Az állat mindazonáltal az 1850-es évek közepétől az 1990-es évekig csak elvétve bukkant fel azon a vidéken. A gyéren lakott észak-európai és oroszországi területeken él a legnagyobb számban, a Kárpátok és a Balkán mellett kisebb, szigetszerű populációi vannak, a teljes állomány 60–70 ezer példány között lehet. A Kárpátokban mintegy 10 ezer medve él. A legsűrűbb az állomány Kelet- és Dél-Erdélyben, illetve az Alacsony- és a Magas-Tátra erdeiben.