Két baleset történt az elmúlt 24 órában Nógrád megyében

Közúti balesetben a megye területén az elmúlt 24 órában egy személy sérült meg.

Egy 32 éves nő kerékpárral közlekedett 2020. május 21-én 11 óra 40 perc körül Hollókőn, a Kossuth úton, amikor a lejtős útszakaszon fékezett, majd a kormányon keresztül az úttestre esett. A baleset során a kerékpáros megsérült.

Az elmúlt 24 órában további egy anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a megye rendőrei.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a kerékpáros balesetek megelőzése érdekében az alábbi tanácsokkal kíván balesetmentes közlekedést:

Kérjük a kerékpárosokat, hogy elindulás előtt ellenőrizzék a kerékpár műszaki állapotát, különösen a fékek működését!

  • Bár a kerékpáros sisak nem kötelező tartozék, viselése gyermek és felnőtt esetében is életet menthet! A könyök és térdvédő szintén komolyabb sérülésektől óvhatja meg a kerékpárost!
  • Az első és hátsó lámpák, prizmák a kerékpár kötelező tartozékai közé tartoznak. A világítás nem csak éjszaka fontos, egy hirtelen jött nyári vihar miatt is lehetnek korlátozott látási viszonyok!
  • 12 év alatti gyereknek tilos főútvonalon kerékpározni! A kisebb gyereket alsóbbrendű úton se engedjen a szülő önállóan közlekedni, csak felnőtt felügyeletével!
  • Irányváltáskor a kerékpárosnak nem elég a karjával jelezni szándékát, hátra is kell nézni, hogy nem előzi-e már egy másik jármű!
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt a kerékpárról le kell szállni és a járművet át kell tolni a zebrán! A szabály alól csak az az eset lehet kivétel, ha az úttesten a kijelölt gyalogos-átkelőhellyel párhuzamosan sárga színű szaggatott vonal jelzi a kerékpárút átvezetését, nincs kihelyezve a kerékpárosok részére elsőbbséget szabályozó jelzőtábla, illetve ha a gyalogosoknak szóló jelzőlámpa mellett kerékpárt mutató lámpa is van. Természetesen a kerékpárosnak ebben az esetben is kellő körültekintéssel szabad csak átkelni az úttesten.
  • Ha a kerékpárutat úttest keresztezi, még akkor is kellő körültekintéssel haladjon át, ha a kerékpárosnak van elsőbbsége!

…hogy mindenki hazaérjen!