Traktor permetezőkarja csapódott egy autó utasterébe Nógrád megyében

Szécsény külterületén egy mezőgazdasági munkagép és vontatmánya előzésébe kezdett személygépkocsijával egy 48 éves férfi 2020. május 30-án 10 óra 30 perc körül, amikor észlelte, hogy vele szemben egy másik jármű közlekedik. A sofőr fékezett, majd a gépkocsit vissza akarta kormányozni a saját forgalmi sávjába, azonban nekiütközött a traktor vontatmányának, amelynek következtében a szerelvény úgynevezett permetezőkarja a jármű utasterébe csapódott.  A balesetben a személygépkocsi utasa sérült meg.

Több közlekedési baleset kiváltó oka az előzési és a kanyarodási szabályok megsértése. Nagyon fontos, hogy mielőtt a járművezető irányt változtat, manővere előtt meg kell győződnie arról, hogy gépkocsija előzésébe nem kezdett-e bele más jármű, illetve elsőbbséget kell adnia a szemből érkezőknek.

Ugyanígy az előzés során is nagyon körültekintően kell eljárni. Még annak megkezdése előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy más nem előzi-e már a járművét, az előtte haladó ilyen szándékot nem jelzett-e, van-e elegendő út a manőverhez, illetve ezzel más járművezetőt nem késztet-e hirtelen fékezésre. Szintén fontos a megfelelő oldaltávolság megtartása is.

Balra kanyarodási manővert végző és előzését megkezdő járművek esetén mindkét sofőrre vonatkoznak szabályok. A kanyarodó csak akkor kezdheti meg irányváltoztatását, ha meggyőződött arról, hogy őt nem előzik. Az előzést végző egy balra kanyarodó mellett pedig csak jobbról haladhat el. Hogy e szabályoknak mindkét fél eleget tudjon tenni, elengedhetetlenül szükséges az irányjelző, illetve a visszapillantó tükrök használata.

Kérjük a járművezetőket, az előzési szabályok mellett fokozottan figyeljenek a kanyarodás szabályainak betartására is.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság balesetmentes közlekedést kíván!

Forrás:police.hu