Szijjártó Péter: még egyszer nem fordulhat elő, hogy Európa ilyen védtelen legyen

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 2-án. MTI/Kovács Tamás

Még egyszer nem fordulhat elő, hogy Európa stratégiai kérdésekben ilyen védtelen legyen – értékelte a koronavírus-járvány miatti helyzetet keddi megbeszélésén a dán és a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd este a Facebook-oldalán azt írta: Jeppe Kofod dán külügyminiszterrel videókonferencia keretében vitatták meg a világjárvány lehetséges tanulságait. Magyarország és Dánia is hatékony és szigorú intézkedéseket hozott, melynek nyomán most már a korlátozások észszerű, fokozatos feloldása is napirendre kerülhet.

Beszéltek a migráció kérdéséről is és egyetértettek abban, hogy a koronavírus tovább növelheti a migrációs nyomást Európa irányába, amit meg kell akadályozni. Ezért az embercsempész hálózatokat fel kell számolni, a segítséget helybe kell vinni a nehéz helyzetben lévő országokba, valamint a menekült státuszról szóló döntéseket az Európai Unió határain kívül kell meghozni.

Szijjártó Péter végezetül kiemelte kollégájának a dán vállalatok magyar gazdaságban betöltött szerepét, akiknek a munkahelyteremtő beruházásaikhoz a magyar kormány a jövőben is megad minden lehetséges segítséget.