Nagy-Majdon József – Igazságot Magyarországnak, a magyaroknak!

-Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója nem csupán a gyász napja, sokkal inkább a kitartásé és az összetartozásé – hangsúlyozta Bátonyterenye polgármestere a Sulyom-hegyen felépített emlékhelynél június 4-én.

Nagy-Majdon József beszédében felidézte a száz éve történt eseményeket, majd emlékeztetett: Bátonyterenyén 2004-ben létrejött egy olyan közösség, mely zászlórúdjára tűzte a magyar hagyományok ápolását, a nemzeti entitás erősítését. Felvették a kapcsolatot az elcsatolt területeken élő magyarokkal és testvértelepülési megállapodásokat kötöttek Szászrégennel, Ipolyhídvéggel és Tiszakeresztúrral.

-Amíg a magyar édesanya, az édes anyanyelvén magyarra tanítja a gyermekét, ameddig magyar apa, magyar meséket mesél és példát mutat a hazaszeretetről gyermekeinek, amíg pedagógusaink magyar költők, írók művein keresztül nevelik gyermekeinket, és amíg ilyen emlékhelyek jöhetnek létre az országban, mint a kettőskereszt a turullal, amíg ilyen méltósággal tudunk együtt emlékezni mint most, addig a magyar nemzet életképes lesz és se külső, se belső ellenség nem tudja megtörni, nem tudja elvenni népünk büszkeségét, hagyományait, történelmét – mondta a város vezetője.

A folytatásban Zachar Béla esperes áldotta meg az emlékhely kettős keresztjét, melyet a maconkai asztalosmester, Dancsó János készített.

A megemlékezésen időkapszulát is elhelyeztek a földbe, melybe a Magyar Nemzet valamint a Nógrád Megyei Hírlap június 4-ei száma, illetve a jelenlévők aláírása és egy fotó került a feszületről, majd ezután a jelenlévők elhelyezték virágaikat, koszorúikat az emlékműnél.