Véradást szerveznek a 7 éves leukémiás nógrádi kislánynak

A hat éves Amira és édasanyja. Fotó: Gyurkó Péter

Győry Amiránál tavaly novemberben diagnosztizáltak akut leukémiát, azóta kemoterápiás kezelést kap a Tűzoltó utcai klinikán, most vérre van szüksége, minél hamarabb – tájékoztatta a Concrete Médiát a család.

November végén diagnosztizálták a betegséget a kislánynál

A hét éves Amiránál tavaly novemberben diagnosztizáltak akut leukémiát, mely a vérképző rendszer rosszindulatú daganatos megbetegedése. A vörösvérsejtszám csökkenése vérszegénységet, a vérlemezkék hiánya vérzékenységet, az immunvédekezésben részt vevő fehérvérsejtek csökkenése pedig visszatérő fertőzéseket okoz, ezért kemoterápiás kezelésre van szükség, melyet Budapesten, a Tűzoltó utcai klinikán kap meg a kislány.

Sokan összefogtak a családért

Sajnálatos módon a család időközben felélte anyagi tartalékait. Az anyuka leszámolt a munkahelyén, hogy ápolhassa Amirát, az édesapa pedig csak alkalmi munkákat tud vállalni, hiszen rendszeresen ingázik velük Budapestre, hogy a kislány megkaphassa a szükséges kezeléseket. Nagyné Baráth Mónika, a bátonyterenyei önkormányzat munkatársa vette szárnyai alá a családot. Mint mondja, már az első találkozás során rögtön a szívébe zárta a mosolygós kislányt.

Nagyné Baráth Mónika rögtön a szívébe zárta a kislányt. Fotó: Gyurkó Péter

-Akkor megfogadtam, hogy mindent elkövetek azért, hogy minél többen összefogjanak a kislányért és a családjáért. Korábban egyebek mellett tüzelőt, bútort kaptak, és Amira szobáját, valamint a családi ház fürdőszobáját is sikerült újjá varázsolni, pár hete pedig egy aranyos kis pónit is kapott ajándékba, hogy vidámabban teljenek a napjai. Rendszeresen tartom velük a kapcsolatot, és próbálok mindenben segíteni nekik – tette hozzá.

Januárban teljesítették a gyermek nagy álmát

Amira álma az volt, hogy rendőrautóba ülhessen. Ezt sikerült is válóra váltani január 25-én. A kislányt a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai, valamint a Bátonyterenyei Katasztrófavédelmi Őrs hivatásos állománya, illetve a Rákóczibányai Polgárőr Egyesület szolgálatvezetője látogatta meg otthonában.

A gyermek számára nagy öröm volt, hogy Knapcsek Károly rendőr törzszászlóssal együtt utazhatott a szolgálati gépkocsiban. Tamás-Kovács Andrea rendőr őrnagy, valamint Gergely Annamária rendőr százados a megyei és városi baleset-megelőzési bizottságnak köszönhetően pedig játékokkal kedveskedett a gyermeknek.

A rendőrök ajándékokkal kedveskedtek a gyermeknek. Fotó: Gyurkó Péter

A kezdeményezéshez csatlakozott továbbá a Bátonyterenyei Katasztrófavédelmi Őrs hivatásos állománya, valamint a Rákóczibányai Polgárőr Egyesület is. A kislány a tűzoltók felszereléseit, szolgálati gépkocsiját is megtekinthette, majd a helyi polgárőrök szolgálatvezetője és a tűzoltók is ajándékokat adtak át részére.

Amirát tiszteletbeli tagjává választotta a Rákóczibányai Polgárőr Egyesület

A Rákóczibányai Polgárőr Egyesület az ajándékokon túl tiszteletbeli tagjává is választotta a hatéves kislányt – mondta lapunknak Ziman Péter szolgálatvezető, aki hozzátette: póló, játék és kisebb pénzadomány is lapult az átadott csomagban, utóbbit a tagok gyűjtötték össze a család számára.

Most vérre van szüksége

-Amirának most vérre van szüksége, minél hamarabb. Egyeztettem a Semmelweis Egyetem II sz. gyermekgyógyászati klinkával /Tűzoltó utca 7-9./ -hematologiai osztály-, és a salgótarjáni véradó állomással, így június 22-től irányítottan lehet vért adni számára, valamint a gyógykezelését végző osztály más betegei számára is. Akik nem a salgótarjáni véradóban tudnak megjelenni, azok legyenek szívesek a területileg illetékes véradó állomással, felvenni a kapcsolatot. Továbbá véradás előtt igyekezzenek sok folyadékot fogyasztani. Győri Amira vércsoportja “0 RH pozitív, de irányított a véradás, így mindenki mehet, csak diktálják be a fentiekben leírtakat, hogy kinek szeretnétek adni – mondta Nagyné Baráth Mónika.

A salgótarjáni véradási időpontok a következők:

Június 22-én 8-14 óráig
Június 25-én 13-17 óráig
Június 29-én 8-16 óráig
Július 02-án 13-17 óráig
Július 06-án 8-16 óráig
Július 22-én 8-14 óráig /Július 29-én 8-16 óráig

A véradó telefonszáma: 06 32 522-000/a véradót kell kérni!