Kidőlt fák, elárasztott udvarok: komoly károkat okozott a vihar Nógrád megyében

(Képünk illusztráció) Siófok, 2017. október 29. A viharos szélben kidőlt fát távolítanak el tűzoltók Siófokon 2017. október 29-én. Több járásra másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat délelőtt a várható viharos erősségű széllökések miatt. A legerősebb széllökéseket a Balatonnál regisztrálták, Siófokon 131 kilométer/órás széllökést is mértek. MTI Fotó: Varga György

A Nógrád megyei tűzoltókat leszakadt ágak, kidőlt és megdőlt fák, valamint a lehullott csapadék okozta károk miatt riasztották június 18-án.

Reggel egy iroda épület felé veszélyesen megdőlt négy darab körülbelül húsz méter magas fenyőfa Balassagyarmaton, a Szügyi úton. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók gépezetes tolólétra és motoros láncfűrész segítségével távolították el a fákat.

Ugyancsak a reggeli órákban egy tíz méter magas fa ágai távközlési vezetékre szakadtak Bokoron, a Béke úton. A faágakat a pásztói hivatásos tűzoltók és a Bokori Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei kéziszerszámok és motoros láncfűrész segítségével távolították el.

A délelőtt folyamán vasúti sínre dőlt két fa Őrhalom község vasútvonalán. A szécsényi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el a fákat.

Délután Salgóbánya közelében kellett beavatkozni, ahol egy tizenöt méter magas fa úttestre dőlt és teljes szélességben elzárta az utat. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel szüntették meg a forgalmi akadályt.

A délutáni órákban a lehullott csapadék miatt vonultak tűzoltóink Pásztóra, Somoskőújfalura, Zagyvarónára.

Egy csarnok alagsorában lévő aknában egy méter magasságban gyülemlett fel a víz Pásztón, a Fő úton. A pásztói hivatásos tűzoltók búvárszivattyú segítségével a vizet eltávolították.

Eltömődött egy vízelvezető árok és a lehullott csapadék egy udvarba folyt be Somoskőújfaluban, a Bolyai János utcában. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei munkagép segítségével kitisztították az árkot.

Zagyvarónán pedig híd alatt felgyülemlett hordalék miatt egy patak kilépett a medréből, udvarokat árasztott el és lakóházakat veszélyeztetett a Sallai úton. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók kézi erővel és munkagép segítségével eltávolították a hordalékot.

Forrás: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság