Kiadták a riasztást: bármikor leszakadhat az ég Nógrád megyében

Salgótarján, 2015. július 17. Villámok Salgótarján felett 2015. július 17-én. MTI Fotó: Komka Péter

Heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt adott ki elsőfokú riasztást Nógrád megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton.

Szombaton a Dunántúl nagy részén, az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön felhős idő valószínű, másutt viszont a kevesebb felhő mellett kisüthet a nap – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Összességében több helyen várható csapadék: a Dunántúlon inkább eső, zápor, máshol záporok, zivatarok. Az északnyugati, nyugati szél a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén erős, időnként viharos lesz. Zivatarok környezetében is előfordulhat átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul.

Zivatar miatt Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológia, míg felhőszakadás miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Késő estére 14 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Éjszaka erősen felhős égkép lesz a jellemző, az Alföldön lehet szakadozottabb a felhőzet. A Dunától keletre a záporok nagy része megszűnik, a Dunántúlon viszont továbbra is várható eső. Az északnyugati szél a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén élénk, az Észak-Dunántúlon erős marad. A hőmérséklet késő este 14 és 18, hajnalban 12 és 17 fok között alakul.

Vasárnap is csak rövid időre szakadozhat fel a felhőzet. Több helyen várható csapadék: a Dunántúlon délelőtt még inkább eső, keletebbre délután pedig zápor, zivatar lesz a jellemző. Az északnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon megerősödik, a Balaton és a Fertő környékén viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 19, 25 fok között alakul, de egy-egy helyen 26, 27 fok sem kizárt.

Forrás: hirado.hu