Egyre több a kerékpáros baleset Nógrád megyében, közleményt adott ki a rendőrség

Fotó: illusztráció

Nógrád megye útjain az elmúlt időszakban több, kerékpárost érintő személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága felhívja a kerékpárral közlekedők figyelmét az alábbiakra:

  • Elindulás előtt ellenőrizze kerékpárján a kötelező felszerelések meglétét és működőképességét!
  • Kerékpározni csak az erre kijelölt helyen, ennek hiányában az útpadkán, az úttest jobb széléhez húzódva, egy sorban szabad. Ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan a járdát csak ebben az esetben szabad kerékpározásra igénybe venni.
  • Fontos a megfelelő oldaltávolság tartása, főként parkoló gépkocsi mellett történő elhaladás során.
  • Kerékpárral csak az vegyen részt a közúti forgalomban, aki biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban van!
  • Ne feledkezzen meg az ajánlott védőfelszerelésekről sem, amelyek saját biztonságát szolgálják! Ilyenek a kerékpáros fejvédő, a kesztyű, a könyök- és térdvédő, a szemüveg, az évszaknak megfelelő, jól látható, színes ruházat, a láthatóságot növelő fényvisszaverő egyéb eszközök, valamint a láthatósági mellény, ami lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező!

Nem csak a kerékpárosoktól, hanem a gépkocsivezetőktől is nagyobb figyelmet és körültekintést kérünk! Ha kerékpáros előzésébe kezdenek, azt kisebb sebességgel, körültekintően és főként megfelelő oldaltávolság tartásával tegyék meg!

Mindenkinek biztonságos közlekedést kíván a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

Forrás: police.hu