Újabb medve bukkant fel Nógrád megyében: most Érsekvadkertnél láttak egy példányt

Fotó: illusztráció

Újabb barnamedve bukkant fel térségünkben, az állatot Bakó Norbert kapta lencsevégre Érsekvadkert környékén még pénteken. Azóta a Nógrád megyei medvefigyelő is megerősítette, hogy az észlelés valós.

Bakó Norbert közösségi oldalán is megosztotta a nem veszélytelen találkozással kapcsolatos gondolatait, érzéseit.

Bakó Norbert egy erdős területen, Érsekvadkert és Dejtár között találkozott az állattal.

-Senkiben nem szeretnék pánikot kelteni, nincs is rá semmi ok, viszont szeretnék mindenkit elővigyázatosságra inteni! A pénteki napon 17:33 perckor Érsekvadkert és Dejtár között a Lókos mellett egy erdei úton futottam össze vele, a medve egy kanyar után várt, két lábon állva (semmi féle aggresszió nem volt benne, csupán az autót halhatta, ahogy közelít felé, és gondolom körbe nézhetett) – írta.

Majd hozzátette: ahogy találkoztunk, egy pár másodpercig néztük egymást, majd hasra dobta magát és elszaladt, magam sem akartam elhinni, utána indultam az autóval, hogy valami felvételt csinálhassak róla.

Korábban Pásztó és Buják környékén is felbukkantak medvék

Nemrég Pásztó polgármestere is posztolt arról, hogy medvék lehetnek a közeli erdőkben. Farkas Attila akkor a következőket írta: sajnos több forrásból megerősítették, hogy nagy valószínűséggel medvék találhatók Pásztó, Hasznos, Mátrakeresztes melletti erdők területén illetve egy másik család Ecseg és Buják térségében. Ezek a példányokat a szakemberek szerint azóta már visszatérhettek Szlovákiába.

Jól érzi magát nálunk

Hazánkban halálos medvetámadásra az utóbbi mintegy 150-200 évben nem volt példa. Az észlelések azonban közel egy évtizede megszaporodtak, ennek oka elsősorban a faj szlovákiai állományának erősödése, az ottani élőhelyek átalakulása, az optimális élőhelyek kiterjedésének jelentős csökkenése – mondta el korábban Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense. Véleménye szerint a barna medve hazai megjelenésében nincs semmi meglepő, hiszen az élőhelyi adottságok mifelénk is optimálisak a számára. Ettől függetlenül az a szerencsés, ha az állat a természetes élőhelyén marad, hiszen ott éri a legkevesebb zavaró hatás – szögezte le.

Az állat állandó megtelepedésére alkalmas hazai élőhelyek jellemzően a Börzsöny, a Mátra, a Bükk, ezek között a faj terjeszkedését szolgáló zöld folyosók is a medvék rendelkezésére állnak. A hazai szakértők 2014 után jutottak arra a megállapításra, hogy az európai barna medve Nógrád északi részén, illetve a Heves megyével szomszédos területeken megtelepedett, nem csak kóborló egyedek jelennek meg alkalmanként Szlovákia felől.

Az állat mindazonáltal az 1850-es évek közepétől az 1990-es évekig csak elvétve bukkant fel azon a vidéken. A gyéren lakott észak-európai és oroszországi területeken él a legnagyobb számban, a Kárpátok és a Balkán mellett kisebb, szigetszerű populációi vannak, a teljes állomány 60–70 ezer példány között lehet. A Kárpátokban mintegy 10 ezer medve él. A legsűrűbb az állomány Kelet- és Dél-Erdélyben, illetve az Alacsony- és a Magas-Tátra erdeiben.