A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház négy előadása került be a Déryné Programba

A Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló Déryné Program a színielőadásokkal rosszul ellátott kistelepülésekre juttat el színvonalas produkciókat. A „Színház mindenkinek” jelmondattal elindított programra kőszínházak, független társulatok és befogadó intézmények jelentkezhetnek a deryneprogram.hu oldalon a meghirdetett négy alprogramra. Déryné Széppataky Róza vándorszínészként a legkisebb falvakba is elvitte a kultúrát az 1800-as évek első felében. Ezért kapta a program az ő nevét.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a program 2020. június 22-ei budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: a Déryné Program elindítását másfél évtizedes előkészítő munka előzte meg. „Több mint egymillió ember jár színházba vidéken. Ennél is nagyobb szám, akik közül még többet szeretnénk bevonzani a színházba, akikhez nem jut el a színház, és akiket egy kicsit bűnös módon cserbenhagyott a szakma az elmúlt évtizedekben. Mi nagy szeretettel és odaadással értük dolgozunk – ezért indítottuk el a programot”
Kis Domonkos Márk, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. igazgatója tájékoztatása szerint az Országjárás alprogramba március eleje óta 116 színház és társulat 381 produkcióval pályázott. A szakmai elbírálás után 41 előadás került fel az alprogram listájára, amely a Déryné Program honlapján érhető el. Ebből választhat majd az a 340 befogadó intézmény, amely jelezte, hogy szeretne előadásokat vendégül látni.

A szakmai bíráló bizottság – országosan egyedülállóan –  a Zenthe Ferenc Színház 4 (!) előadását (Advent a Hargitán, Az ördög, Pillantás a hídról, Szent Péter esernyője) választotta be a 41 produkciót tartalmazó kínálatba.