Nógrád megye: rács mögé került a 36 éves embercsempész

A Balassagyarmati Járási Ügyészség az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőügyben indítványozta egy szír állampolgárnak a letartóztatását, aki hat iraki állampolgárt kísérelt meg kicsempészni Magyarország területéről.

A megalapozott gyanú szerint 2020. június 21. napján 15 óra 20 perc körüli időben a parassapusztai határátkelőhelyen a vádlott által vezetett német rendszámú, Magyarországot Szlovákia felé éppen elhagyni szándékozó személygépkocsit a rendőr járőrök ellenőrzés alá vonták.

A járműben utasként tartózkodott hat iraki állampolgár, akik közül négyen ideiglenes tartózkodásra jogosító engedéllyel, két gyermek pedig humanitárius tartózkodási engedéllyel tartózkodott Magyarország területén. A két gyermek az idegenrendészeti eljárás lezárásáig Magyarországot, az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező felnőttek pedig még Nógrád megye területét sem hagyhatják el.

A szír gyanúsított a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területéről történő illegális kiszállításukkal próbált segítséget nyújtani az államhatár átlépéséhez a gépkocsiban utasként tartózkodó hat iraki állampolgárnak, azonban ez a rendőri intézkedés miatt meghiúsult.

A Balassagyarmati Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és a terhelt jelenlétének biztosítása, valamint a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében elrendelte a férfi letartóztatását.