Biztonság mindenhol mindenkor: tíz nógrádi településen folytatódott a rendőrség prevenciós programja

Folytatódnak a „Biztonság mindenhol mindenkor” elnevezésű projekt keretén belül megrendezésre kerülő programok Nógrád megyében.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott „Biztonság mindenhol mindenkor” című projekt keretében több prevenciós programot szervezett a napokban Nógrád megye felzárkózó településein, Bárnában, Rimócon, Kazáron, Bujákon, Diósjenőn, Érsekvadkerten, Nagybárkányban, Nógrádszakálon, Szécsényben és Varsányban.

A településeket támogató pályázat soron következő állomásai voltak a június 16-18. közötti időszakban Kazáron megvalósított kampányrendezvény, továbbá Varsányban a négy napig tartó jobb agyféltekés rajztanfolyam.

A megtartott kampányrendezvény elemeként a rendőrség prevenciós szakemberei személyes tanácsadásokon a lakosság számára biztosítottak lehetőséget a bűnmegelőzéséhez kapcsolódó ismeretek, készségek elsajátítására, fejlesztésére, a szakmai fórum keretében pedig a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai ismerhették meg a leghatékonyabb prevenciós módszereket.

A rajztanfolyamnak a Varsányi Közösségi Ház adott helyet. A képzés célja, hogy a résztvevő pedagógusok, rendőrök, óvodai és iskolai szociális munkások az elsajátított ismereteket munkájuk során alkalmazva, pozitív irányú fejlődést érjenek el a diákok, illetve fiatalok körében. A rajzolás hatására kialakuló sikerélmény és a látásmód formálásának módszere jó hatással van a személyiségfejlődésre, mely a tanulási készségek javulását is eredményezik.

Ezen programelemeken túl a nyár folyamán általános iskolás diákok részére mind a tíz felzárkózó településen egy-egy hetes bűnmegelőzési napközis tábor valósul meg. A Bárnán és Rimócon 2020. június 22-én megkezdődött táborokat a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai a települések pedagógusaival, a gyermekvédelmi szakemberekkel együttműködve valósítják meg.

Kiemelt cél a táborban résztvevő diákok bűnmegelőzés szempontjából releváns szociális készségeinek fejlesztése. Az ötnapos programban a táborozóknak a prevenciós foglalkozások mellett kirándulásra és szabadtéri foglalkozásokra is nyílik lehetőségük. Ezek alkalmával azonban nem csak az élményszerzésen és a kikapcsolódáson lesz a hangsúly, hanem például a gyerekek megtanulják azt is, mit tegyenek, ha a csoporttól elkeverednek, hogyan védhetik meg saját magukat és értékeiket, mit kell tenniük az idegenekkel szemben.