Négy napos off road találkozót rendeznek Nógrád megyében

A quadosok körében is egyre népszerűbb a fesztivál.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre július 9-12-e között a nagysikerű Dagonya Extrém Fesztivál a Nógrád megyei Béren. Az off road szerelmesei a nyár közepén olyan versenyeken mérhetik össze tudásukat, mint a terepjáró és truck trial, valamint a vak road, a sárgyorsulás, vagy éppen a rota rally. Utóbbiakat  időre és extra feladatokkal megspékelve kell majd teljesíteni, hogy még izgalmasabb legyen.

Az újabb fesztivál kapcsán Bencsok Péterrel, a Dagonya Extrém Fesztivál programszervezőjével beszélgettünk.

-Honnan jött korábban az esemény ötlete?

-Az off road fesztivált Varga László barátom álmodta meg. Mintegy húsz év óta járunk a dél-nógrádi településre quadozni, terepjárózni, úgy gondoltuk nagy igény mutatkozhat a dagonyára, hiszen ilyen, több napos fesztivált korábban még nem rendeztek a térségben. A szervező „stáb” három főből áll. Laci a területi engedélyekért felel, Ukler Csabi a fellépőkről és a finom falatokról gondoskodik, jómagam pedig 15 éves szakmai tapasztalattal a hátam mögött programszervezőként segítem a munkájukat.

Bencsok Péter, a Dagonya Extrém Fesztivál programszervezője.

-Két alkalommal bonyolítottátok már le ezt a fesztivált. Mik az eddigi tapasztalatok?

-Már az első alkalommal látszott, hogy nagy igény van erre a rendezvényre, hiszen már akkor több mint 3 ezren látogattak el hozzánk, a második alkalommal pedig közel 7 ezren voltunk, még Szlovákiából, Dániából és Lengyelországból is akadtak jelentkezők. Így bátran kimerem jelenteni, hogy az évek során nemzetközivé nőtte ki magát az eseményünk.

Az önfeledt szórakozás és csapatás mellett a természeti értékek védelmére is nagy hangsúlyt fektettek. Erről mit lehet tudni? 

-Ez valóban így van. Az állami erdőgazdasággal való több körös egyeztetés után a rendezvény ideje alatt is mindent megteszünk a természeti értékeink védelme érdekében, a pályákat is nagyon precízen kitábláztuk, sőt még telefonos alkalmazást is készítettünk erre a célra.

A terepjárósok és a kamionosok is összecsapnak majd egymással a harmadik fesztiválon.

-Hány embert vártok a júliusi programokra?

-Ahogy említettem évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés az esemény iránt. A visszajelzések alapján azt tudom mondani, hogy 2020-ban több mint 10 ezer embert várunk a programjainkra a négy nap folyamán.

-Milyen kategóriákban mérhetik össze tudásukat a versenyzők?

-Ezúttal is számos kategóriában mérhetik össze tudásokat a versenyzők. Lesz többek között sárgyorsulás, páros rota rally, quad és terepjáró triál, sőt a kamionosok is összecsapnak majd egymással.

Mi is ott leszünk!

A koronavírus-járvány miatt elmaradnak a koncertek. Milyen programot iktattatok be ezek helyett?

Az off-road programok mellett finom ételekkel és italokkal várjuk a kedves látogatókat. Valóban elmaradnak idén a koncertek a járvány miatt, viszont éppen ezért egy vezetett túrát is a programok közé csempésztünk, annak érdekében, hogy még családiasabb legyen a fesztivál, illetve a hozzánk látogatók is megismerhessék a térség adottságait és a gyönyörű természeti környezetünket.