A szűrővizsgálatok mellett az ügyintézés is helybe érkezett Karancsságra

Kormányablakbusz tükröződik egy szűrőbusz ablakában Litkén 2020. július 9-én. Az országban az elsők között a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai mellett a kormányablakbusz is a helyszínen van, hogy az állampolgárok a szűrővizsgálatokon való részvétel mellett az ügyintézést is helyben vehessék igénybe. MTI/Komka Péter

Kedden és szerdán a Nógrád megyei Karancsság településen jelentek meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ hátrányos helyzetű településeket felkereső szűrőbuszai. Annak érdekében, hogy az állampolgárok az egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvétel mellett az ügyintézést is helyben vehessék igénybe, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormányablakbusza Karancsságon a keddi vizsgálatokkal egy időben fogadta az ügyfeleket.

A szűrőbuszok idén mintegy negyven településre jutnak el az országban, a program keretében a szakemberek több mint ötezer ember szűrését végezhetik el. A buszokon többek között vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszint-mérést, indokolt esetben pedig kardiológiai és neurológiai vizsgálatot is végeznek. Lehetőség van továbbá nőgyógyászati vizsgálatokra, a program az idei évtől a stroke-megelőzésre kiterjed. A mintegy 1300 lakosú Karancsságon, majd csütörtökön a bő 800 fős Litkén összesen közel 160-an vették igénybe a szűrővizsgálatokat.

Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte: a kormány célja, hogy a hátrányos helyzetű településeken élőkhöz a szűrővizsgálatokkal egy időben az ügyintézést is helybe vigyék a kormányhivatalok. Ennek megfelelően a nógrádi kormányablakbusz az országban az elsők között jelent meg a szűrőbuszokkal együtt – ismertette.

A kormányablakbusz – többek között – Ügyfélkapu regisztrációra, valamint személyi okmányokkal (személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány, útlevél) és diákigazolványhoz szükséges NEK regisztrációval kapcsolatos ügyintézésre is lehetőséget biztosít a kormányablakkal nem rendelkező településeken. A mobilizált ügyfélszolgálat menetrendje előre meghatározott, az önkormányzatokkal egyeztetett. Jelen pillanatban országszerte 11 ilyen busz járja a településeket, még az idei évben további 10 jármű áll szolgálatba, a teljes flotta pedig 50 buszból áll majd.

(Nógrád Megyei Kormányhivatal)