A rendőrség munkájával is megismerkedhettek a hátrányos helyzetű nógrádi gyermekek

A Hanns-Seidel Alapítvány a Polgári Szécsényért Alapítvánnyal közösen rendezte meg 2020. július 27. és július 31. között a Példakép elnevezésű nyári táborát, amelyen a hátrányos helyzetű gyermekek az iskolában, illetve más kulturális tevékenységben, közösségi munkában nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismeréseként vehettek részt.

Az egyhetes tábornak a szécsényi Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont. A szervezők kérésére a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szécsényi Rendőrkapitányság munkatársai 2020. július 29-én 75 táborozó részére tartottak bűn- és baleset-megelőzési foglalkozást, valamint bemutatták a rendőr szakmában használatos egyes eszközöket és bepillantást nyerhettek a szolgálati kutyákkal történő feladatellátásba is.

A rendőrségi napot Bárnai Balázs rendőr őrnagy, a Szécsényi Rendőrkapitányság megbízott vezetője nyitotta meg és köszöntötte a diákokat. A gyermekek részére az előadók saját élményeiken keresztül mutatták be a rendőri pálya sokszínűségét, a rendőrök munkáját, és ráirányították a figyelmet arra, hogy miért jó a rendőrség állományába tartozni.

A szakemberek felhívták a táborozók figyelmét a nyári vakáció veszélyeire, de kitértek a drogfogyasztás sokszor visszafordíthatatlan következményeire is. A résztvevők kipróbálhatták a motoros szimulátort, valamint a részegséget szimuláló szemüveget használva egy akadálypályán mehettek végig.

A rendőrök valamennyi foglalkozás alkalmával hangsúlyozták a sport és az egészséges életmód fontosságát, valamint a kitűzött célok szem előtt tartását, és az azokért való küzdeni akarást.

 

A nyári szünidőre való tekintettel kérjük a szülőket, hogy készítsék fel a gyermekeket azon veszélyhelyzetek elkerülésére és kezelésére, amelyek őket érhetik. A legszükségesebb tudnivalók többek között a következők:

– Értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen, ne adják oda idegeneknek!

– Táskájukat közösségi helyeken ne hagyják őrizetlenül! A legjobb, ha azt mindig maguk mellett tartják.

– Idegenekben – még ha kedvesek is – ne bízzanak meg, velük ne menjenek sehová, még útbaigazítás céljából sem!

– Ha támadás éri őket, ne az értékeiket, hanem testi épségüket védjék!

– Feltétlenül tanulják meg szüleik telefonszámát, és ismerjék a segélyhívó telefonszámát, a  112-t is!

A szülők gyermekeikkel együtt tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat!