Varga Béla: Nem mennek jól a dolgok Szécsényben, beigazolódott amitől tartottunk!

Varga Béla, a szécsényi Fidesz elnöke.

Alig telt el kilenc hónap az önkormányzati választások óta, máris számos botrányos ügy körvonalazódik a Polgármesteri Hivatal háza táján. A helyi Fidesz elnöke szerint nagy a baj, hiszen milliók tűnnek el a városból magyarázat nélkül. Varga Béla úgy véli: teljes mértékben beigazolódott amitől korábban tartottak, mint mondja Szécsény ettől jóval többet érdemel.

-Hogy érzi magát az ugyan nagyon szoros, de vesztes polgármester-választás óta?

-Köszönöm, teljes erőben és lendületben vagyok újra. Teszem a dolgom, és ismételten köszönöm a bizalmat mindenkinek, aki rám szavazott. Nem sokon múlott, erre büszke vagyok. Tudtuk, hogy nehezített pályán indulunk: egy kilenc éve regnáló polgármestert hívtam ki, aki ráadásul a pártja döntésével szembe menve, sunyin paktumokkal szövetkezve saját hatalmi érdekeit szem előtt tartva, nem túl tisztességes kampánnyal megosztotta a jobboldali szavazatokat. Sajnos, azóta minden beigazolódott, amitől tartottunk. Nem mennek jól a dolgok városban. Úgy érzem, hogy Szécsény veszítette a legtöbbet ezen a választáson, nem én. A város többet érdemelne.

-Mire gondol?

-Egymás után esnek ki a csontvázak a szekrényből. A várost agyonnyomó 600 millió forintos adósságról régóta tudunk, és ezt most már Stayer László se tudja szőnyeg alá söpörni. Ráadásul ezt még megfejelte újabb 250 millió forint hitel felvételének beterjesztéssel a legutóbbi testületi ülésen… A hibás és gyakran igen gyanús döntések tragikus helyzetbe sodorták a várost.

Tulajdonképpen jól rendezte az élet, hogy ezt a felelősséget annak kell viselnie, aki okozta, a jelenlegi polgármesternek. Ahogy látom, rosszabbnál-rosszabb döntések követik egymást.

-Egyre zűrösebb szerződések, gyanúsan dátumozott okiratok, felelőtlen pénzköltések, magyarázhatatlan túlárazások, fedezet nélküli kötelezettségvállalások kerülnek elő. Ezekre az ügyekre most már nagyon kevés az álszent és másokat támadó nyilatkozat. Ideje lenne nem hülyének nézni a szécsényieket.

-Személy szerint pedig nagyon-nagyon sajnálom mindazokat a fejlesztéseket és munkahelyteremtő beruházásokat, amelyeket az én polgármesteri programom szerint már el kezdtünk volna megvalósítani, de ezek nem valósulhatnak meg. Ha én lennék a polgármester, akkor biztos, hogy már a munkahelyteremtő ipari park megvalósításán dolgoznánk, amelyhez megvoltak a közel-keleti befektetők, az is biztos, hogy nem mentünk volna el a helyi járat indítása mellett, amelyhez elektromos busz beszerzésére volt pályázat. A debreceni mintát követve már indítottuk volna a szelektív hulladékgyűjtést és feldolgozást, illetve már megpályáztuk volna a sportberuházásokhoz szükséges támogatásokat és a most bőkezűen osztott turisztikai támogatásokat.

Varga Béla ott segít, ahol csak tud. Korábban KN95 Speciális FFP2-es védőmaszkokat adományoztak Balla Mihály országgyűlési képviselőval közösen a Szécsény és Térsége Egészségügyi Centrum Járóbeteg Szakrendelő Intézet minden dolgozójának.

Az is biztos, hogy ebben a rendkívüli helyzetben, amit a koronavírus-járvány okozott, az én vezetésemmel minden segítséget megadtunk volna a helyi vállalkozásoknak a túléléshez és a munkahelyvédelmi támogatásokhoz.

-Hogyan látja Szécsény jövőjét?

-A mostani városvezetéssel igen borúsan. Ez így nem fog menni. Van egy segítőkész kormány, amely a vidéki városok fejlesztésére rengeteg pénzt biztosít: munkahelyek teremtésére, városfejlesztésre, oktatásra, kultúrára, közlekedésre, sportra, a fiatalok itt tartására. Sok, Szécsényhez hasonló magyar település maximálisan tud élni ezzel és látványosan fejlődnek. De itt ennek nyomait sem látjuk, sőt még a szándékot sem.

-A város vegetál. Nem haladunk előre, sőt egyre mélyebb a verem. A templom egerének a morzsáival sokra nem jutunk.

-Egyre nő a költségvetési hiány, egyre több vagyont herdálnak el. Érdemi lépések nincsenek, csak hangulatkeltés és egyre több megmagyarázatlan zavaros ügy. Amihez hozzányúlnak, az is silány. Érthetetlenül túlárazottak és botrányosak az útfelújítások, aszfaltozások.

-A kormányzati támogatásból épülő új, silány minőségben kivitelezett bölcsőde is sokaknál kiverte a biztosítékot.

-Egy lakótelepre inkább parkot, zöldfelületet kellett volna tenni, nem egy istállóra hasonlító betontömbbel a maradék helyet is elvenni az ott élőktől. A kommunizmus alatt is már különb bölcsődék épültek. A város közepére felhúzott tornacsarnokról ugyanez a véleményem sokakkal együtt. Ezt a kormány és az egyház fizette, csak egy jó helyet kellett volna találni neki, ami nem veszi el a fényt, a teret-parkolókat és nem rontja (hanem javítja) a szécsényiek életminőségét. Munkahelyteremtő beruházásokról hírből sem hallani. Semmiről, ami előre vinné a várost.

-A kormányzat által finanszírozott városi „sportcsarnokot is a kampányban úgy mutatták be, mintha kész lenne” Lassan már egy éve nincs használatbavételi engedély (és még gólt nem rúgtunk benne…) Az uszodát már nem is merem említeni.

-Eközben megy a kótyavetyélés. Értékes ingatlanokat adnak el, a város főutcáján lévő volt Euronics üzletházat mélyen áron alul adták el 38.000 Ft/m2 áron. Ez olyan, mintha egy Magyar úti társasházat 2 millió Ft-ért adnánk el. Ész nélkül mennek az eladások, ahelyett, hogy a város növelné a közvagyont és kormányzati segítséggel létrehozna tartalmas szolgáltatásokat, például a fiatalok részére egy szabadidős, közösségi és képzési központot alakítana ki, vagy vállalkozásfejlesztő irodákat.

-Folyik ki a pénz a mostani városvezetés alatt, milliók tűnnek el magyarázat nélkül, és ha bárki számon kéri a polgármestert, hisztérikusan megsértődik és jelenetet rendez.

-Csakhogy ez az álszent színjáték előbb-utóbb kifullad. Mi lesz, ha már semmit nem tudnak eladni, és a villanyra és közszolgáltatásokra, a bölcsődére, óvodára, egészségügyre, szociális szolgáltatásokra sem lesz pénz? A bot végén a szécsényi emberek vannak, akik eddig sem éltek nagy lábon és nagyon türelmesek voltak a mostani városvezetéssel. A kampányomban is mondtam és most is vallom, a szécsényiek többet érdemelnének.

-Ön még gondolkodik abban, hogy részt venne a városvezetésben, vagy erről már letett?

-Egyelőre Stayer László kapott bizalmat. Én ezt elfogadom. Alapvetés: a választónak mindig igaza van. A Nógrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezetőjeként és helyi lakosként most is igyekszem mindent megtenni a városért. Bennem van erő, tenni akarás és hit, bízva egy jobb jövőben. Nagyon sok jó ember keres meg most is, köszönöm van munkám bőven.

A FIDESZ-KDNP képviselői felajánlották segítségüket, hogy közösen megtaláljuk azon okokat, hogy szeretett városunk miért került a kormány pár évvel ezelőtti adósságkonszolidációja után Stayer László és csapata – városvezetése irányításával ismét csődközeli helyzetbe. A tényfeltáró átvilágítás munkát sajnos polgármester úr akadályozza az adatok betekintésének megtagadásával! A kampány időszaknak vége, ideje a csupasz valóssággal szembe nézni.

Fel a fejjel, a baj nem kicsi, de fő az optimizmus – polgármester úr ígérete szerint – hamarosan isszuk a hideg sört a termálvizű strandon, de attól tartok, addig még sokáig lubickolunk az adósságban!