Egymilliárból fejleszthet a BMW és az Audi salgótarjáni beszállítója

Salgótarján, 2017. február 13. Dolgozók a Salgglas Zrt. salgótarjáni gyárában 2017. február 13-án. A jármûipari üveggyártó cég 770 millió forintos fejlesztését 385 millió forinttal segíti a kormány. MTI Fotó: Komka Péter

A több mint 650 embert foglalkoztató járműipari üveggyártó, a Salgglas Zrt. a GINOP-2.2.1-15-K+F versenyképességi és kiválósági együttműködés keretében közel egymilliárd forint támogatást nyert el a napokban- jelentette be közösségi oldalán a Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

A Salgglas Zrt. több mint 120 éves üveggyártási tapasztalatot és hagyományt ápolva működik Salgótarjánban. Magyarország első üveggyáraként itt kezdődött meg 1893-ban a táblaüveg-gyártás. A hagyományos húzott síküveg gyártás mellett, jelentős fejlesztések révén, a gyár az elmúlt évtizedek során korszerű biztonsági üveggyártást honosított meg a nógrádi megyeszékhelyen.

A több mint 650 embert alkalmazó vállalat tavaly 12 milliárd forintos forgalmat bonyolított, minimális nyereséggel. Az előző évben, 2015-ben 10,6 milliárd forint árbevétel mellett 861 millió forint veszteséget könyvelt el a nyilvános cégadatok szerint.

Éves szinten négymillió üveget gyártanak Salgótarjánban, a Salgglas márkanév egyebek közt az Audi, a BMW, a Mercedes és más márkák autóiban jelenik meg. A zrt. európai piacvezető az úgynevezett „üveg az üvegben” speciális termékkel, másik kifejlesztett termékük az egy milliméternél vékonyabb edzett üveg, amely a BMW számára készül.

MTI Fotó: Komka Péter