Varga Mihály: folytatódott az építőipar lendületes növekedése

Az építőipari adatok azt mutatják, hogy az első negyedévben tapasztalt lendületes növekedés, ami a bruttó hazai terméket (GDP) tekintve 4 százalékos feletti szintet ért el, az elmúlt hónapokban is folytatódott – mondta  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt építőipari adataira reagálva.

A KSH közlése szerint májusban az építőipari termelés volumene 35,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az első fél évben az uniós források 60 százalékát gazdasági fejlesztésekre fordították. Ez nemcsak gépipari beszerzésekben, munkahelyteremtésben nyilvánult meg, hanem a beruházások bővülésében is.
Hozzátette: nemcsak az állami vagy önkormányzati beruházások valósulnak meg, hanem a magánszektor is egyre több kapacitást köt le, ez a magyar és az uniós kifizetések felgyorsításának köszönhető.

A szerződésállomány megduplázódása is annak az eredménye, hogy a támogatások kifizetését fel tudták gyorsítani, előlegeket tudnak fizetni, és a magyar források is rendelkezésre állnak annak érdekében, hogy azok a megkezdett állami beruházások végigfussanak, amelyeket az elmúlt hónapokban készítettek elő – mondta.

Jelezte ugyanakkor, hogy az építőipari kapacitások kezdenek kimerülni, a szektorban 4700-4800 bejelentett üres állás van. A szakképzési törvény átalakítása, a szakképzés felgyorsítása lehetőséget ad a lendületes növekedésre a következő hónapokban – tette hozzá a miniszter.
Varga Mihály a következő hónapokban arra számít, hogy az építőipari teljesítmény növekedésének fontos eleme lesz a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amelyre idén 266 milliárd forint áll rendelkezésre. A csok-nak köszönhetően a kiadott lakásépítési engedélyek száma 2016-ban két és félszeresére nőtt éves összevetésben, és csaknem 10 ezer új lakás épült, az idén ez a lakásépítési engedélyek száma alapján megduplázódhat, elérheti a 20 ezret is.
Jó esély van arra, hogy  a családi otthonteremtési program hatására a szerződésállomány és az építőipar teljesítménye változatlan maradjon – mondta.