Trump Észak-Koreáról: „minden megoldás szóba jöhet”

Donald Trump amerikai elnök szerint az újabb észak-koreai rakétakísérlet után minden megoldás szóba jöhet.

Miközben az elnök kedden elindult a katasztrófa sújtotta Texasba, a Fehér Ház közleményben hozta nyilvánosságra állásfoglalását.
Ebben Trump leszögezte: a világ „hangos és egyértelmű üzenetet” kapott Észak-Koreától. „A fenyegető és destabilizáló cselekedetek csak tovább növelik az észak-koreai rezsim elszigeteltségét a térségben és a nemzetközi közösségben egyaránt. Minden megoldás szóba jöhet” – fogalmazott..
A Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump és Abe Sindzo japán kormányfő keddre virradóra telefonon egyeztetett egymással, és a két politikus egyetértett abban hogy Észak-Korea „súlyos és növekvő közvetlen fenyegetést jelent” az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea és a világ valamennyi országa számára. A közlemény szerint az amerikai elnök és a japán kormányfő elkötelezett az Észak-Koreára gyakorolt nyomás erősítésében és ugyanerre számít a nemzetközi közösség részéről is.
Közben az Egyesült Államok leszereléssel foglalkozó nagykövete arról nyilatkozott, hogy Washingtonnak az észak-koreai rakétafelbocsátással kapcsolatosan „további elemzésére” van szüksége.
Robert Wood nagykövet egy Genfben, az ENSZ által rendezett leszerelési konferencia kezdetén újságíróknak leszögezte: „kormányom és számos más kormányzat komolyan aggódik” a fejlemények miatt.
Ugyancsak ezen a genfi konferencián, az ülésszakon elmondott felszólalásában az észak-koreai nagykövet az Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy „a felrobbanás küszöbére taszítja a Koreai-félszigetet”.
Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Nikki Haley szerint az újabb észak-koreai rakétakísérlet „teljeséggel elfogadhatatlan és felelőtlen”, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának immár komoly intézkedéseket kell hoznia. Haley az ENSZ székházában újságíróknak kifejtette: „Egyetlen ország fölött sem szabad rakétáknak repkedniük”, ahogyan ez történt most a 130 millió lelket számláló Japán fölött. A nagykövet hangsúlyozta, hogy Észak-Korea megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának minden egyes határozatát. „Ami sok, az sok” – tette hozzá.
A nagykövet leszögezte: reményei szerint Oroszország és Kína továbbra is együttműködéséről tesz tanúbizonyságot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely helyi idő szerint kedden délután ül össze a világszervezet New York-i székházában, hogy megvitassa az észak-koreai helyzetet.