Hozzávalók (4 főre):
Házi kroketthez:
- 1kg burgonya
- 2dkg margarin
- 1dl olaj
- 2 tojás
- 1 tk só
- egy kevés liszt
- 2 ek zsemlemorzsa
- fél szem szerecsendió
Raguhoz:
- 50 dkg marhahús
- 15 dkg csiperkegomba
- olaj, liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- fél doboz tejföl
- 3 db sárgarépa, paprika
- 2 dl tejszín
- bors
- só
- szerecsendió
- petrezselyem
Elkészítés:
Még nem tudod mi legyen a vacsora, vagy a holnapi ebéd? Segítek! Készíts egy gombás-zöldséges marharagut, házi krokettel. Ezzel nem nyúlhatsz mellé. Nagy finom, és laktató is. Személy szerint először a kroketteket készítettem el, de természetesen ez lehet fordítva is. Kezdésként a burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk, kockára vágjuk, majd puhára főzzük. Amikor megfőtt leszűrjük, forrón passzírozzuk vagy turmixoljuk. Ezután belekeverjük a tojássárgáját, sózzuk, hozzáadjuk a törött borsot és a szerecsendiót.
A folytatásban következik a panírozás: lisztben, tojásfehérjében, és zsemlemorzsában. Az 5 cm hosszú, 2 cm átmérőjű alakra formált kroketteket lapátkanál segítségével forró olajba tesszük, megforgatjuk, hogy minden oldaluk ropogósra süljön. Ezzel el is készültünk, jöhet a ragu.
A húst kockára vágjuk, majd a darabokat lisztbe forgatjuk, és olajon enyhén megpirítjuk. Utána hozzáadjuk az apróra vágott hagymát valamint a zúzott fokhagymát. Felöntjük két deci vízzel, majd beletesszük a tejszínt. Alacsony lángon pároljuk tíz percig. Ha már puha a hús, akkor adjuk hozzá a megtisztított, felaprított zöldségeket (paprika, sárgarépa, gomba), ügyelve arra, hogy mindegyik egyenlő nagyságúra legyen vágva. Jöhet a fűszerezés: borssal, szerecsendióval. Végül belekeverjük a tejfölt és a felaprított petrezselymet.
Ízlés szerint tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!
Alapi Öcsi