Gombás-zöldséges marharagu, házi krokettel

Hozzávalók (4 főre):

Házi kroketthez:

  • 1kg burgonya
  • 2dkg margarin
  • 1dl olaj
  • 2 tojás
  • 1 tk só
  • egy kevés liszt
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • fél szem szerecsendió

Raguhoz:

  • 50 dkg marhahús
  • 15 dkg csiperkegomba
  • olaj, liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél doboz tejföl
  • 3 db sárgarépa, paprika
  • 2 dl tejszín
  • bors
  • szerecsendió
  • petrezselyem

Elkészítés:

Még nem tudod mi legyen a vacsora, vagy a holnapi ebéd? Segítek! Készíts egy gombás-zöldséges marharagut, házi krokettel. Ezzel nem nyúlhatsz mellé. Nagy finom, és laktató is. Személy szerint először a kroketteket készítettem el, de természetesen ez lehet fordítva is. Kezdésként a burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk, kockára vágjuk, majd puhára főzzük. Amikor megfőtt leszűrjük, forrón passzírozzuk vagy turmixoljuk. Ezután belekeverjük a tojássárgáját, sózzuk, hozzáadjuk a törött borsot és a szerecsendiót.

A folytatásban következik a panírozás: lisztben, tojásfehérjében, és zsemlemorzsában. Az 5 cm hosszú, 2 cm átmérőjű alakra formált kroketteket lapátkanál segítségével forró olajba tesszük, megforgatjuk, hogy minden oldaluk ropogósra süljön. Ezzel el is készültünk, jöhet a ragu.

A húst kockára vágjuk, majd a darabokat lisztbe forgatjuk, és olajon enyhén megpirítjuk. Utána hozzáadjuk az apróra vágott hagymát valamint a zúzott fokhagymát. Felöntjük két deci vízzel, majd beletesszük a tejszínt. Alacsony lángon pároljuk tíz percig. Ha már puha a hús, akkor adjuk hozzá a megtisztított, felaprított zöldségeket (paprika, sárgarépa, gomba), ügyelve arra, hogy mindegyik egyenlő nagyságúra legyen vágva. Jöhet a fűszerezés: borssal, szerecsendióval. Végül belekeverjük a tejfölt és a felaprított petrezselymet.

Ízlés szerint tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!

Alapi Öcsi